Възрастните хора, страдащи от проблеми със съня, трябва да се ориентират към по-активен социален живот. Последни изследвания са установили, че религиозните празници и събитията помагат за по-добър отдих през нощта. Според учени от Университета в Мисури, САЩ, социалните връзки и общуването са основен елемент, гарантиращ здравето и благополучието в напреднала възраст. На свой ред специалисти от клиниката “Мейо” са доказали, че сънят с домашния любимец е по-качествен. Участниците в експеримент са споделили, че когато спят с домашния любимец заедно, те се отпускат и се чувстват в безопасност.

Учени от Харвард пък са стигнали до извода, че хората, които са показали първи признаци на високо кръвно налягане, могат да възстановят показателите до нормално ниво, ако всеки ден си лягат един час по-рано от обичайното. Според експертите краткият нощен отдих и хипертонията са свързани, затова, ако хората с високо кръвно налягане, установено наскоро, увеличат продължителността на съня само с един час, те ще нормализират показанията на апарата за 6 седмици.

Оказва се обаче, че и прекаленото търкаляне в леглото не се препоръчва. Учени от Ню Йорк твърдят, че ако човек спи повече от 8 часа в денонощието, се подлага на повишен риск от инсулт. Специалисти в продължение на девет години проучвали данните от 290 хиляди души. Резултатите показали, че не бива да се спи по-малко от 6 часа, но още по-вредно е, ако нощният отдих продължи над 8 часа. И в двата случая рискът от инсулт се увеличава, но във втория той е 46%.

Сподели във Facebook