Здраве

22 Октомври 2015

3366

Бойка Велинова

Есента настъпи, а тепърва предстоят най-мрачните и хладни месеци по нашите ширини. Затова днес ще се почерпим със свежи идеи за здравето – всичко за него е в нашите ръце!

Актуалните препоръчителни стойности на Световната здравна организация са и за децата, и за възрастните: захарите като количество не бива да надвишават 10 на сто от дневния калориен прием. Ако ги намалите наполовина – до към 6 чаени лъжички за жените и максимум 9 за мъжете, здравните ползи ще бъдат още по-осезаеми.


Тези цифри не ограничават захарите в пресните плодове и зеленчуци и млякото, тъй като няма доказателства за отрицателен ефект от употребата им. Но тенденцията е добавеното сладко в обозримо бъдеще да е не повече от 5 на сто от общия енергиен прием.

Истината е, че ние не осъзнаваме колко много захари всъщност консумираме. Монозахаридите (като глюкозата и фруктозата) и дизахаридите (като трапезната захар) се влагат от производителите в много готови храни и напитки. Отделно ние съзнателно си хапваме мед, пием компоти, плодови сокове и енергийни напитки, хапваме вафлички и много полезни блокчета с мюсли, само че не обръщаме внимание колко захар те съдържат.

Приемът на захари в различните държави варира според възрастта, средата и страната. В Европа например при зрелите хора в Унгария и Норвегия захарите представляват 7-8 на сто от приетата енергия чрез храната, а в Испания и Великобритания те достигат до 16-17 процента. „Шампиони” в хапване на сладко сред децата с 12 на сто са страни като Дания, Словения и Швеция, до почти 25 на сто в Португалия. Изводите са еднозначни: възрастните, които приемат по-малко захари, са с по-ниско тегло и обратното. Децата, които пият подсладени безалкохолни напитки, са по-тежки или затлъстели от тези, които не го правят.

Твърде много захар

За високата консумация на захар не са виновни само „обичайните заподозрени” – веригите за бързо хранене: национално изследване на здравето и храненето в САЩ неотдавна показало, че хората там консумират 67 на сто от захарите у дома си.

Откажете се от купешкия салатен дресинг, който със сигурност съдържа захар дори в диетичния си вариант, и го заменете с обикновен оцет и олио.

Заблуждава мозъка

Колкото повече рафинирани захари ядем, толкова повече вкарваме организма си в спиралата на обърканите хормони. Сладкото не ни създава усещане за ситост и до мозъка стигат измамни сигнали, че още сме гладни.

Забележете: В купешкия хляб има добавена захар, и то не само в белия. Съдържа се също и в многозърнестия и пълнозърнестия хляб.

Ускорява стареенето

Захарта е първостепенната хранителна причина за стареенето. Фруктозата, сладката молекула в захарта, причинява образуването на свободните радикали, които разрушават клетките. Това води до хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми.

Важно е да знаете: Захари се съдържат дори в доматения кетчуп и различните сосове за паста. Количествата им се определят от производителя, често не са споменати или коректно описани в етикета, поради което трудно ще разберете какво излишно количество поглъщате.

„Кафявите” тъкани

В някаква степен в процеса на остаряване ние „ръждясваме”. Оксидативният стрес превръща тъканите ни в „кафяви”, което е провокирано и от прекаляването със „сладки изкушения”.

Бъдете информирани: Захарта е добавена в множество преработени продукти. Смята се, че в САЩ има към 600 000 готови продукти в търговската мрежа и цели 80 процента от тях съдържат добавена захар. Това са безалкохолни напитки, плодови сокове и всякакви десертчета. В полуфабрикатите или замразените продукти като пици, лазаня и дори в заготовките с месо могат да се крият захари.

Омазнява черния дроб

Когато претоварите митохондриите в черния си дроб с много захари, органът няма друг изход освен да превърне и натрупа излишествата в мазнини, което кара задстомашната жлеза да произвежда повече инсулин и може да се стигне до неалкохолна мастна чернодробна болест. Затлъстяването на черния дроб невинаги си проличава отвън: изследване, публикувано в Journal of Clinical Nutrition съобщава, че хора, приемали по 1000 калории повече от сладки лакомства са наддали на тегло само с 2 на сто, но омазняването на дроба им се е увеличило с 27 на сто.

Обърнете внимание: В последно време и у нас станаха модни всякакви плодови и подправени разновидности на йогурти. Придържайте се към традицията и класиката и си хапвайте натурално българско кисело мляко!

Сладкото пристрастява

Невротрансмитерът допамин, който ни създава чувството на успокоение и доволство, може да бъде „изключен” от прекалените количества фруктоза, които поглъщаме. Тялото не разпознава каква доза му е необходима и иска още и още захари, за да изпита удовлетворение.

Не купувайте готови сокове и смутита, колкото и натурални да са описани, че са те. В повечето случаи те са лишени от фибрите на плода и със съдържащите захари могат да вдигнат нивото на кръвната ви захар повече от сладолед или парче торта!

Проблеми с артериите

С течение на времето преяждането със сладки неща започва да влияе на клетките, покриващи вътрешните стени на кръвоносните съдове, и те стават по-малко чувствителни, което може да влоши подаването на кислород към органите.

Готвенето в домашни условия се завръща на бял кон в западноевропейските страни и в САЩ, като целта е да се научите да знаете какво слагате в храната си, за да контролирате дневния прием на сладко.

Сподели във Facebook