Здраве

9 Декември 2013

3532

Животът днес

Семейство лекари от Дупница записва пациентите си онлайн в CredoWeb

Д-р Чернев нямал опит с компютри, но се обучил сам

Вероника ХРИСТОВА

Семейство лекари от Дупница се отказа от бумащината и управлява цялата си документация за прегледи и отчети по електронен път. Така пациентите в града се радват на европейски услуги. На Запад много медици общуват с пациентите и организират част от работата си по интернет, затова д-р Еманоил Чернев и съпругата му д-р Елена Димитрова решават също да въведат модерния подход. Двамата са единствените в градчето, заменили изцяло хартиеното отчитане пред НЗОК с онлайн вариант.

Д-р Чернев е акушер-гинеколог, а съпругата му – д-р Димитрова - семеен лекар.
„Обмисляхме да направим интернет страница, на която пациентите да си записват час, и където да можем да контролираме работния си график. Тогава научихме, че такава възможност вече съществува в новата мрежа за лекари и пациенти CredoWeb и това е безплатно ”, разказа д-р Чернев. Самият той признава, че не е имал особено голям опит с компютрите, но преди време решил, че трябва да попълни знанията си. Нямало кой да го обучава, затова се заел с това сам. Бавно и постепенно придобил уменията, които да облекчават всекидневната му работа. Всичко е въпрос на лична мотивация и добра организация, убеден е той.

Така семейството лекари от няколко месеца работи и с електронния график за записване на пациенти, който CredoWeb предоставя безплатно на всички регистрирани лекари в платформата.

Според д-р Чернев електронното здравеопазване е нещо изключително полезно и категорично необходимо. Самият той се старае да се възползва от всички модерни опции, които се въвеждат. „Ние със съпругата ми се отчитаме изцяло онлайн с електронен подпис и това ни спестява много време и труд. Тази възможност съществува от около година и не мога да разбера защо останалите колеги още се противят”, сподели специалистът.

 „Създал съм си практиката, докато пациентката ми разказва оплакванията си, аз да пиша в компютъра. После я преглеждам и във времето, в което тя се облича, вече съм написал статуса с избраното лечение. Пациентката си тръгва от кабинета ми с разпечатан амбулаторен лист. Не губя време, след като тя излезе, да обработвам талона и други документи”, пояснява д-р Чернев.

Работата по тази схема се оказала изключително полезна, особено когато заради оптимизация на разходите се наложило да освободи акушерката, която му помагала в писмените дела. Някои от предишните месечни разходи паднали в пъти благодарение на електронния подход. „Преди да започнем работа с електронното отчитане, двамата с жена ми давахме около 150 лева месечно за хартия – за амбулаторни листове, медицински направления. В момента плащаме за хартия не повече от 10 лева месечно”, пресмята д-р Чернев.

Специалистът изцяло се осланя на твърдението, че „мързелът движи прогреса”, и заявява с усмивка: „Някого го е мързяло да ходи пеша и измислил колелото, мен ме мързи да ходя до касата, затова си взех програма и електронен подпис”.

Д-р Еманоил Чернев - акушер-гинеколог, ул. „Христо Ботев” 1, Дупница

Д-р Елена Димитрова - ОПЛ, ул. „Христо Ботев” 1, Дупница

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80