Здраве

29 Август 2018

credoweb bg

Пациентите понякога го описват, като свирене на щурци, музикален инструмент с много висок тон, шум от река или свистене на вятър в жици. Те казват, че обикновено тези шумове намаляват през деня, а вечер се усилват. Истината е, че дневните шумове около нас ги заглушават временно. През нощта такъв шум дразни хората и може да им пречи да спят. Така че това е сериозен проблем.

Това обяснява за CredoWeb специалистът по отоневрология от УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ доц. Тодор Широв

Шумът в ушите е феномен, който е проблем за голяма част от хората, особено с напредване на възрастта. Редица научни изследвания сочат, че той засяга една трета от 60-70-годишните. Неприятното усещане се среща и при млади хора, като най-честите причини за появата му са сърдечносъдови заболявания, възпаления и излагането на много силен шум в ежедневието.

Хората, които страдат от този проблем, не трябва да изпадат в паника, но задължително трябва да се консултират със специалист. Единствено лекар може да определи причините и да назначи правилната терапия, категоричен е доц. Широв. Колкото по-рано бъде диагностициран, толкова по-успешно може да бъде лекуван шумът в ушите. Лечението е строго специфично.

Какви са видовете шум в ушите, как да го разпознаем и как да реагираме, четете ТУК.

 

Сподели във Facebook