Учени от Маастрихтския университет в Нидерландия установиха, че симптомите на COVID-19 може да се запазят дълго време, след като пациентите са били излекувани. За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване с участието на 1600 души, диагностицирани с коронавирус, които били на средна възраст 53 години. 91% от тях не били хоспитализирани. Повечето от участниците в изследването съобщили, че продължили да усещат умора и задух няколко месеца след излекуването си.

По данни на Световната здравна организация болшинството случаи на коронавирус протичат безсимптомно или със слабо изразени симптоми, а възстановяването продължава около две седмици. Въпреки това 88% от пациентите, изследвани от нидерландските учени, съобщили за последваща постоянна умора, 75% страдали от задух, 45% - от тежест в гърдите, 40% - от главоболие. Около една трета от оздравелите се оплакали от кашлица, мускулни болки, световъртеж и учестен пулс. Почти всички пациенти нямали съпътстващи хронични заболявания. Сред тях напълно здрави се оказали само 6%.

„Ние сме в шок, съобщиха експертите. – Някои от излекуваните даже трудно ходят“.

Засега учените не могат да обяснят защо симптомите на коронавируса се запазват толкова продължително време. Те предполагат, че при някои хора вирусът може да се реактивира, предизвиквайки рецидиви на симптомите. Но остава неясно защо COVID-19 не се открива в анализите. Според друга версия вирусът не съществува повече в организма, но имунната система на преболедувалите е в бойна готовност и сама атакува организма.

При всички положения се оказва, че възстановяването след COVID-19 за много хора е дълъг и изтощителен процес.

Сподели във Facebook