Здраве

4 Януари 2016

2026

Животът днес

Една от четири жени в САЩ умира от сърдечносъдов проблем. Често тези заболявания при слабия пол се откриват прекалено късно. При над 65% от жените, които получават инфаркт, липсват обичайните предхождащи симптоми. Причината е, че женската физиология е различна. Например вместо видимото запушване на артериите, при жените плаките се натрупват по-равномерно в артериите и по-малките кръвоносни съдове. По тази причина някои жени получават внезапно инфаркт, въпреки че кардиологът е установил, че артериите им са чисти. И вместо класическата смазваща болка в гръдния кош, изпотяване и недостиг на въздух, сърдечно болните жени често страдат от:

 

  • Силна умора;
  • Разстроен стомах;
  • Болка в челюстта или рамото.

Ако тези симптоми се пренебрегнат и не се вземат мерки, има опасност притокът на кръв към сърцето постепенно да намалява  и да се стигне до фатален инфаркт. В други случаи може артериите да не се разширяват правилно или при емоционален стрес да получават спазми. Това състояние се нарича синдром на разбитото сърце и се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Eстрогенът помага за поддържането на еластичността на артериите. След  менопаузата този хормон в женския организъм спада и това води до сърдечни заболявания. Тогава отслабва и кръвообращението и рискът от инфаркт и инсулт се увеличава, а с остаряването все повече нараства. През този период от живота е необходимо приемането на храни, които са полезни за здравето на сърдечносъдовата система.

 

 

Сподели във Facebook