Здраве

29 Септември 2019

Животът днес

Всеки е забелязвал, че в даден момент започва да му се яде нещо пикантно, сладко или солено. Според специалистите обаче рязката промяна във вкусовите предпочитания понякога е признак на заболяване. Какви са сигналите на организма и какво означават?

Яде ви се сладко

Прекаляването със захарта не води до нищо добро. Право на допълнителен десерт имат само хората, които се занимават с интензивна интелектуална дейност, защото мозъкът е основен потребител на глюкоза, както и тези, които са в състояние на нервно изтощение. Неудържимото желание да хапнат нещо сладко се появява при хора, които са били на строга диета. Наситените мазнини трябва да се ограничават, но пълният отказ от тях е директният път към сладкарницата.

Яде ви се горчиво

Това е първият признак на интоксикация на организма, която се появява след тежки вирусни и инфекциозни заболявания. Вместо да търсите нещо горчиво, пийте повече течности.

Яде ви се лютиво

Това е сигнал, че страдате от ленив стомах, който трудно се справя с обработването на храната. Лютивото му е необходимо, за да стимулира този процес. С пикантните храни обаче не бива да се прекалява. Обърнете се за помощ към гастроентеролог или психотерапевт. Според последни изследвания функционалната диспепсия (лошо храносмилане) често се предизвиква от проблеми в психоемоционалното състояние или стрес.

Яде ви се кисело

Киселият вкус означава, че в продукта се съдържа повече витамин С (аскорбинова киселина), потребността от който нараства при простудни и инфекциозни заболявания. Още една причина да ви тегли към кисело е гастритът с понижена киселинност, който често се появява в зряла възраст.

Ядат ви се млечни продукти

Това е симптом на проблеми със стомашно-чревния тракт (язва, гастрит и др.). Когато се обострят тези заболявания, млечните продукти са от малкото, които може организмът да приеме. Желанието на хапнете някакъв млечен продукт означава още, че се нуждаете от белтъчини и калций. Този дефицит се среща най-често при подрастващите. Затова те не бива да бъдат ограничавани в употребата на млечни продукти. Препоръчва се те да бъдат с ниска масленост.

Яде ви се солено

Разпространено е мнението, че бременните жени ги тегли към солени продукти. Но понякога това може да се симптом на заболявания на пикочо-половата система. Но да ви се иска и да трябва са две различни неща. При цистит например солта е много вредна, защото задържа течностите в организма, а това води до усложнения.

Сподели във Facebook