Здраве

3 Декември 2019

Животът днес

Слънчогледовите семки помагат на хората не само приятно да запълнят свободното си време, а и да подобрят здравето си. Специалистите са убедени, че те заедно с другите ядки са отлична алтернатива на вредните закуски.

Какви са предимствата на слънчогледовите семки:

Възстановяват след тренировки

Отдавна е известно, че хората, които спортуват, трябва да се хранят правилно. Това помага за бързото възстановяване на изразходваната енергия. В слънчогледовите семки се съдържа голямо количество витамин В1 (тиамин), който играе важна роля в изработването на енергия, натрупването на мускулна маса и възстановяване на баланса в организма. Специалистите препоръчват една шепа слънчогледови семки преди и след тренировки.

Регулират хормоните

Слънчогледовите семки съдържат над 100 различни видове ферменти, които регулират нивото на хормоните в организма. Затова те се препоръчват на жените за възстановяване на баланса при производството на естроген и прогестерон, отстраняване на симптомите на предменструалния синдром и токсикозата. Слънчогледовите семки са добра профилактика и срещу заболявания на щитовидната жлеза.

Предпазват от сърдечносъдови проблеми

Слънчогледовите семки са много полезни и заради съдържащия се в тях магнезий, който помага на сърдечносъдовата система. Освен това магнезият пречиства организма от токсините на клетъчно ниво и освобождава тялото от излишните мазнини, които се натрупват при нарушения в обмяната на веществата.

Гонят глада

Слънчогледовите семки са уникални, защото помагат да се понижи нивото на холестерола, въпреки че са доста калорични. Това е и причината да засищат и да гонят глада.

Подобряват дейността на стомашно-чревния тракт

Слънчогледовите семки предотвратяват запека и се борят със синдрома на раздразненото черво. Ферментите, съдържащи се в тях, регулират производството на храносмилателни сокове и извеждат токсичните вещества от организма.

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook