Здраве

20 Септември 2020

Животът днес

Смартфоните безспорно са едно от изключително полезните изобретения на съвременността, но изследвания са доказали, че те могат да окажат негативно влияние върху психическото и физическото здраве на хората. Към опасните последици от прекомерната употреба на мобилни телефони учените добавиха и влошаване на паметта както кратковременната, така и дълговременната.

Причината е, че хората вече не се опитват да запомнят информациите. Всичко, което би им потрябвало в близко или далечно бъдеще, те го записват в смартфоните или го търсят в интернет. Това отпуска главния мозък и намалява способността на хората да помнят така, както преди 50 години.

До момента много изследвания са били посветени на връзката между смартфоните и паметта. Резултатите на едно от тях показват, че при децата, които често ползват смартфони, скоростта на реакциите на светлината и звука е по-ниска. Те не могат продължително време да изпълняват една и съща задача, концентрацията им е по-лоша и са по-невнимателни. Освен това, тези деца допускат повече грешки, когато пишат, в сравнение с връстниците си, които по-рядко или изобщо не ползват мобилни телефони.

Доколкото смартфоните присъстват не толкова отдавна в живота на хората, последиците от прекалената им употреба тепърва ще се проявяват. Но не бива да се чака процесът да стане необратим, сигнализират специалистите. Хората трябва още сега да се погрижат за паметта си. Тук помагат математическите задачи, кръстословиците и въобще всяко умствено натоварване. Отлично тренира паметта изучаването на чужди езици.

Сподели във Facebook