Всички сме чували, че смехът е здравословен, но учените продължават да откриват все повече доказателства в подкрепа на това твърдение.

Какви здравословни проблеми могат да се преодолеят с помощта на смеха:

Високо кръвно налягане

Специалисти провели експеримент и установили, че гледането на комедия забележимо подобрява дейността на кръвоносната система и сваля кръвното налягане. Ефектът продължава едно денонощие.

Стрес

Смехът отпуска, а изследване установило, че даже при очакването за нещо смешно в организма на човека се понижава нивото на кортизола и на адреналина с почти 40%.

Имунна система

Положително влияние на смеха било открито и относно имунната система. Когато хората се смеят, се намаляват възпалителните процеси, а клетките, способни да унищожават рака, стават по-активни. Според специалистите смехът е полезен за имунната система колкото правилното хранене, добрия сън и спорта.

Болка

Изследване доказало, че човек по-леко понася болката, когато се смее заедно с други хора. Учените все още не са намерили обяснение на този ефект, но вероятно причината е в освобождаването на ендорфини, които правят организма по-малко възприемчив към болката.

Физическа активност

Смехът е вид физическо натоварване. Разбира се, той не може да замени фитнес залата, но експерти са доказали, че, ако хората се смеят около 10 минути, те изгарят 40 калории.

Сподели във Facebook