Здраве

9 Декември 2013

2189

Животът днес

Смятаните за безнадеждни случаи преди имат шанс за бременност днес

С д-р Даниела Савова, акушер-гинеколог в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, разговаря Камен Здравков

- Д-р Савова, какво сочат вашите наблюдения, има ли промяна в успеваемостта при инвитро в последните години?
- През 2013-а се навършват 25 години от приложението на първите инвитро процедури в България от доц. Атанас Щерев и неговите колеги. Екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” се гордее, че в неговите редици работят пионерите на репродуктивната медицина в България като доц. Щерев и ембриологът Димитър Баров. По статистическите данни, с които разполагаме, в групата на жените под 30 години за цяло десетилетие от 1988 до 1998 г. средната успеваемост е била около 15%.  Към края на 2012 г. лечението в нашата болница в тази възрастова група се увенчава с успех при 55% от проведените процедури.

Успеваемостта на екипа ни при инвитро/ICSI лечение при жените под 30-годишна възраст се е покачила с близо 4 пъти от първата процедура в България до наши дни. Интересна е и тенденцията при жените над 40 г. – от почти безнадеждните 3% средна успеваемост на процедурите днес вече можем да отбележим над 25% постигнати бременности на проведен ембриотрансфер. Наблюдава се обща положителна тенденция във възрастовата група между 31 и 39 г. При тях се радваме на увеличаване на шансовете за асистирано зачеване в пъти. С гордост можем да твърдим, че на база на резултатите, които постигат водещите български клиники, България се нарежда в първите три места по успеваемост на модерните асистирани репродуктивни технологии.

- На какво се дължи повишаването успеваемостта на инвитро методиката в България?
- Мога да говоря най-вече от гледна точка на нашата работа в Медицински комплекс „Д-р Щерев”. На първо място повишената успеваемост е заради натрупването на опит у нашия лекарски, ембриологичен и биологичен екип. Важен фактор е професионалното развитие с участие с наши разработки и публикации на международни научни форуми, осъществяване на контакт и обмяна на опит с водещи европейски и световни инвитро клиники. Внимание заслужават и напредъкът на диагностичните възможности в репродуктивната медицина като цяло и усъвършенстването на препаратите за хормонална стимулация.

Не може да се пропусне и развитието в ембриологията, генетиката, имунологията и възможността за практическо приложение на научните достижения в тези сфери. Основен фактор за успех е и непрекъснатото внедряване на нови методики и най-модерно оборудване. Само през 2013 г. в нашата инвитро лаборатория инвестирахме в ново поколение високотехнологично оборудване за внедряването на три нови методики за повишаване на успеваемостта при инвитро процедури – ембриоскопия, spindle view и IMSI.

- Как всичко изброено практически води до по-големи шансове за успех на лекуващите се жени и двойки?
- От статистически данни, с които разполагаме, се вижда, че в определени случаи като тежкия мъжки стерилитет успеваемостта се е повишила от 0% през 1987 г. до 48% през 2012 г. Това се дължи на приложената за първи път у нас от доц. Щерев и ембриолога Баров през 1996 г. ICSI разновидност на инвитро процедурата, при която яйцеклетката се опложда с един избран сперматозоид. Понастоящем ICSI вече се прилага рутинно от нашите ембриолози.

През 2010 г. нашият екип въведе метода MACS за отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди, а през тази година вече можем да се похвалим и с приложението на метода IMSI. Усъвършенстването на нашите алгоритми за поведение при повтарящи се имплантационни неуспехи и намален яйчников резерв наред с внедряването на няколко методики като асистиран хетчинг през 2000 г., ко-култивиране на ембриони с ендометриални клетки през 2007, на партньорството с лаборатория Genoma за предимплантационна генетична диагностика през 2011 г., дава все по-добрите резултати при тези пациенти.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80