Група шведски учени от университета в Упсала доказаха, че хората, които имат кучета, живеят по-дълго в сравнение с тези, които не обичат домашните любимци. Резултатите от своето изследване „Куче, риск от сърдечносъдови заболявания и смърт“ експертите публикуваха в списание Scientific Reports. Те проведоха общонационално изследване, продължило 12 години, по време на което проучили данните за здравословното състояние на повече от 34 200 души. Били отчетени и данните от половината население на Швеция (над 4 милиона души), повече от 13% от които имат кучета.
Установено било, че четириногият любимец вкъщи снижава с 33% риска от преждевременна смърт и с 11% вероятността от сърдечносъдови заболявания.  
Според учените кучетата действат изключително позитивно върху хората, техните собственици умирали значително по-рядко и по-късно от тези, които нямат домашен любимец. Оказало се още, че собствениците на кучета от ловните породи живеят по-дълго от притежателите на декоративни и градски видове.

Един от авторите на изследването казва: „Интересно е, че кучетата влияят особено благотворно върху живота на самотните хора, които, както знаем отдавна, умират по-често от семейните“.
Учените все още не правят глобални изводи от проучването си, но предполагат, че резултатите са дължат на факта, че собствениците на кучета са физически по-активни и редовно се разхождат. Освен това четириногите любимци помагат да се намали стреса.

Сподели във Facebook