Здраве

30 Септември 2013

4158

Животът днес

Солената вана елиминира килца и отрови

 

Всяко потапяне има антистресово и разкрасяващо действие

Тина БОГОМИЛОВА

Морето във ваната сгрява тялото и душата, когато лятото си тръгне и дойде есента. Лечебните качества на морската вода са известни от хилядолетия. В нея се съдържа огромно количество от важните за човешкия организъм калий, калций, желязо, бром, йод. За да направим малко море във ваната, са достатъчни 250 – 400 грама морска сол. Потапянето премахва стреса, укротява нервите и укрепва сърцето, а токсините се изпаряват.

Ваните с морска сол топят килограми и целулит, тъй като стимулират кръвообращението и ускоряват обменните процеси. Солената вода прави кожата по-еластична, въздейства болкоуспокояващо и противовъзпалително. Повишава жизнения тонус и носи сладки сънища.
Козметичната индустрия е измислила какви ли не добавки, за да забравим, че сме просто във ваната. Ако към солената вода се прибавят екстракти от морски водорасли, кожата става по-мека и гладка.

Солите за вана имат релаксиращо, антистресово, болкоуспокояващо, дезинфекциращо и разкрасяващо действие. Те ексфолират и отстраняват мъртвите клетки и кожата става по-нежна. Престоят във вана със соли намалява напрежението в мускулите и стимулира кръвообращението. Солите за вана обаче не бива да се използват повече от два пъти седмично, за да не се получи свръхексфолиране на кожата.

На пазара се предлагат много марки соли за вана с различен състав. Всеки продукт в зависимост от съдържанието си има и различно действие. Най-общо тъмносините и лилаво оцветените соли за вана отпускат, оранжевите и жълтите тонизират. Тези с цитрусов аромат успокояват суха и раздразнена кожа, портокаловите повишават настроението, а лимонените прочистват отровите и стимулират храносмилането. Лавандулата сваля нервното напрежение, помага при безсъние и депресия, подхранва и регенерира кожата. Ментата има ободряващ и охлаждащ ефект, хвойната глади целулит, прочиства и стяга кожата. Розата омекотява и хидратира, но и дарява положителни мисли. Продават се соли с морски и магнезиеви кристали, както и с водорасли със завъртени имена на солени езера от различни краища на света.

Пяна, маслени топки и ароматни бомбички превръщат банята в спа салон. Етеричните масла пренасят отпуснатото тяло в по-сладки измерения. Преди да се капнат ароматните капки във ваната, е необходимо да се провери липсата на алергична реакция с леко намазване върху ръката.

За премахване на напрежението помагат 20 капки етерично масло от лавандула или две торбички чай от лайка. Сухата кожа спира да се лющи с няколко капки бадемово или розово масло, тъй като те са богати на витамините С и Е. При уморена и подпухнала кожа помагат розмариновото и ментовото етерично масло. 

Билките лекуват не само в чашата, но и във ваната. Вариантите са като при чая, важното е ароматът да ви харесва. Вечерната вана с отвара от липа и валериана например премахва дневния стрес и подобрява съня.

Прочутата Клеопатра дължи красотата си на неща, които има във всеки хладилник – мляко и мед. Хубавицата се потапяла във ваната, в която слугите й наливали смес от литър мляко и чаша мед. Според някои варианти в разкрасяващата течност се добавят 2 лъжици бадемово масло и една розово масло или зехтин. Също древен трик преди ваната е ексфолиация на тялото със 100 грама сол и половин чаша млечен каймак.

Преди ваната е необходимо да се мине през душа, тъй като чистата кожа много по-добре абсорбира разтворените полезни съставки. Престоят не бива да е повече от 20 минути, колкото и мека да е пяната и сладък ароматът. Водата не трябва да е много гореща, тъй като умората може да измести релакса и да натовари, вместо да разтовари сърцето.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 70