Най-честият симптом, с който пациентите търсят помощ при нас, е болката. Остра или тъпа, постоянна или коликообразна, с различна локализация, тя се дължи най-вече на остри или хронични препятствия на дренажа на урината и разстройства на уродинамиката на пикочните пътища, водещи до извънредно разтягане или спазъм на гладката мускулатура на даден сегмент на пикочните пътища. Други причини за болка са възпалителните заболявания на пикочно-половата система с поява на изразен оток, венозен и лимфен застой с притискане на тъканите, остри съдови заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

При възрастните мъже чест повод за визита при уролог са т.нар. симптоми на долните пикочни пътища - често дневно и нощно уриниране, неудържими позиви и неволно изпускане на урината, трудно начало на уринирането с продължително изчакване, прекъсване на струята, слаба и вяла струя, вкл. уриниране на капки, разпръскване на струята, напъване при уриниране, продължително уриниране, чувство за недоизпразване на мехура. При жените честа причина за посещение при уролог са неврогенните нарушения на уринирането - често уриниране денем, нощно уриниране, неудържими позиви, непълна или пълна инконтиненция на урината или циститни симптоми. При мъжете, макар и по-рядко (поради притеснение и срам), еректилните нарушения или преждевременната еякулация са причина за преглед при уролог. Тревожен и алармиращ симптом при двата пола, налагащ незабавен и обстоен преглед, е наличието на кръв в урината. Други количествени и качествени промени в състава на урината също са честа причина за преглед.

Урологията в последните десетилетия се превърна във високотехнологична специалност - с внедряването на нови и високоспециализирани методи и техники на лечение. Въвеждането на модерните миниинвазивни ендоскопски, лапароскопски и роботизирани техники за лечение на уролитиазата, рака на простатата и пикочния мехур, рака на бъбрека и пр. изместиха голяма част от травматичните отворени операции. Днес урологията разчита на различни видове лазери, моно - и биполярна резекция, ултразвук, криохирургия, трансуретрална иглена аблация, електровапоризация и др. за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия. Голям напредък отбеляза лечението на уролитиазата. Модерните апарати за извънтелесно разбиване на пикочни камъни, лазерните и ултразвуковите ендоскопски техники, както и перкутанната литолапаксия с нейните разновидности дадоха богат избор на методики за бързо и ефективно лечение с минимални усложнения при камъни с различни размери и локализация. Въвеждането на пластично-реконструктивните операции на уретрата и уретера, както и поставянето на слингове при инконтиненция на урината осъвремениха лечението и на тези заболявания. Лазерната и фотодинамичната терапия навлезе широко при лечението на туморите на пикочния мехур и уретера. Консервативното лечение на урологичните заболявания също отбеляза напредък с въвеждането на нови групи медикаменти за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия, еректилна дисфункция, свръхактивен пикочен мехур, болест на Пейрони и карцином на простатата.

Поведението на пациентите зависи много от нивото на здравната им култура, но и от вида и тежестта на симптомите. Причини за забавено обръщане към уролог често са неразбиране от страна на пациента естеството на алармиращите симптоми поради недобрата информираност, безпокойство да не се окаже рак, срам или прикриване на симптоми като изпускане на урина или сексуални нарушения, притеснение от необходимото при диагностиката ректално туширане при мъжете, притеснения от липса на финансови средства за лечение, страх от оперативни интервенции, недостиг на талони по НЗОК. Прибягва се до самолечение под влияние на некоректни реклами на лекарства по медиите или в интернет, както и провеждане на диагностика и лечение от недостатъчно квалифицирани или неточните медицински специалисти.

Всеки мъж над 50 г. ежегодно трябва да прави преглед при уролог. Задължителен минимум е физикалният преглед с дигитално ректално туширане на простатата, изследване на ПСА, ултразвукова диагностика с изследване на нивото на остатъчна урина, попълването на IPSS въпросника. При поява на оплаквания незабавно се обръщайте към уролог, тъй като в ранна фаза повечето заболявания са лечими, докато при забавяне на диагнозата и допускане на поява на усложнения невинаги крайният ефект от лечението е благоприятен.

Д-р Узунов приема и в “ЕВРОМЕД УРО“(в МТБ Пловдив) с талони по НЗОК всеки ден от 7:00 до 11:00 ч., тел. – 032/673499, 032/673486, 0888068322

Сподели във Facebook