Здраве

23 Септември 2014

2319

Животът днес

Ставите болят заради обездвижването

Д-р Евелин ХАЙВАЗОВ, ортопед-травматолог

Преглеждам всеки ден между 20 и 25 души и за съжаление установявам, че все повече и все по-млади хора страдат от хронични възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат. Те протичат доста необичайно, като болката се проявява изведнъж съвсем остро и отшумява бавно. Като казвам необичайно, имам предвид описаното в учебниците като хронична болка - която е постоянна в определен период от денонощието, да речем, сутрешна скованост. Има хора с трудно раздвижване при ставане от леглото или при по-дълго седене на стол. Много често помощ при нас търсят пациенти, които изведнъж получават подуване в ставите, остра болка, с вътреставен излив, със зачервяване, затопляне в ставите. Това най-вероятно се дължи на затлъстяването, заседналия начин на живот, който ни кара да се чувстваме спокойни в една или друга степен. И в момента, в който се появи неочаквано болката, без никаква причина, хората се притесняват, особено младите. А често се случва – дори при подрастващи, да се появява нетипична, постоянна болка в ставите, предимно в коленните стави. Причините за размекване на ставния хрущял са комплексни - недоброто хранене с некачествени продукти, наднорменото тегло и затлъстяването, недостатъчното движение.

Всекидневно сме свидетели на безразборното хранене с приемане на много въглехидрати, особено при децата и при юношите, недолюбването на спорта - защото е много по-лесно да седнеш пред компютъра да се забавляваш, а в залата се изисква и малко усилие, дисциплина.

Физическата култура при българите e много ниска, движим се твърде малко. Пътувам често в чужбина и виждам как масово хората спортуват, отделят време за спорт, намират начин да се движат. А на мен пациенти ми казват – „Но, докторе, аз много се движа, знаеш ли каква градинка имам”. Това обаче не е спорт, а друг вид работа. Тук става въпрос за липса на традиция. Спортът никога не е бил тема в българското семейство, която да се обсъжда и на която да се набляга. А семейството е онзи трамплин, който насочва какъв трябва да бъде начинът на живот в бъдеще. Когато отделяш време за спорт, ти мислиш другояче, осъзнаваш, че даваш бонус на собственото си тяло. Важно е човек да се научи да се вслушва в тялото си. След време, когато този човек израсне, започне да работи, създаде семейство, той няма заложен навика да се движи. Тогава започват хроничните възпалителни процеси по ставите и околоставния апарат, по-бърза дегенерация на самия ставен хрущял на базата на недостатъчното движение, на базата на наднорменото тегло.

Петте фактора на възпалението са болка, подуване, зачервяване, затопляне, нарушена функция. Ако болката е остра, то ще са налице в голяма степен всички тези пет фактора. Тогава трябва да се действа с препарати, които охлаждат, да се правят студени компреси или да се сложи лед веднага на самото място. Най-често това е резултат от травми. Но когато болката хронифицира, когато се получи възпалителен процес, става мъчително и човек не може да си върши обичайните ангажименти. Основното при такава болка е дългата почивка и най-вече прилагане на препарати за втриване през кожата с цел намаляване на възпалителния процес. Такъв препарат е „Неокс”. Той достига до възпалените тъкани, потиска медиаторите на възпалението и намалява усещането за болка. Човек може сам до го ползва веднага щом усети някаква болкова симптоматика. Да не изчаква. И да не отлага консултацията със специалист.

МЦ „Д-р Хайвазов”
Ортопедия и травматология, офталмология, неврология
София, бул. „Цариградско шосе” №131, АТМ център, 7 ет.
02/8757111, 0888 708760



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 115