Здраве

13 Октомври 2014

15324

Животът днес

Ставният хрущял може да се защити от износване

Д-р Николай Димитров, ортопед травматолог в УСБАЛ по ортопедия „Проф. Б. Бойчев”

В клиниката се занимаваме повече с ортопедия, което означава заболявания на ставите и костите, както и на мускулите, но и с последиците от травмите. Така че, общо взето, това, което най-често се наранява и не може да бъде оправено лесно, е ставният хрущял. Дали ще бъде поради възрастови промени или заради предразположение на осите на крайниците, водещо до недостатъчно прецизно натоварване на ставите и оттам до нараняване на ставния хрущял. Възможно е до промяна на тези оси да се е стигнало и при травматични инциденти. Каквато и да е причината, напрежението в съответната става е по-голямо. А именно - в едната част на ставата започва силно притискане, то води до износване на хрущяла, другата част се освобождава, както например е с коляното. Това зависи от оста на целия долен крайник – дали от вътрешната или от външната страна ще се натоварва повече.

Хората търсят помощ, когато започва да ги боли тазобедрената, колянната, раменната става и тогава вече е късно дори да се мисли за някаква предварителна профилактика. Но тук също може да се помогне, защото, ако човек е дошъл рано, при първите прояви на болката, и ако няма травматични инциденти, може този ставен хрущял по някакъв начин да се опитаме да го подхраним. Лошото е, че когато вече доста бъде нарушен хрущялът - в  напреднала възраст или след някакви травми, трудно го възстановяваме. Естествено има много нови методи, които възстановяват ставния хрущял, но всички те, колкото и да са доказани, са все още далече от масата пациенти.

Затова най-важното е да можем да предпазим хрущяла от прекомерно износване, малко по малко да го подхраним, да спрем бързия му темп на нарушение и на износване. Понякога идват пациенти с вече много износени стави и казват – „дайте нещо да пием, да сложим инжекция...”. Но възстановяването на хрущяла е почти невъзможно. Можем да намалим болката и идва крайният вариант - смяна на ставата, което никой не иска да прави.

Медикаментите помагат, но ако се приложат доста по-рано. Само че това са лекарства, които работят с натрупване. Трябва дълго време да се използват. Не става с няколко хапчета или една инжекция. Затова правилото е – колкото по-рано се вземат мерки за запазване на хрущяла, при първите сигнали, толкова по-добре, защото той не се възстановява. Може единствено да се предотврати износването. Болката е тази, която сигнализира, въпреки че може да боли слабо, а износването да е голямо. На пазара има много голям избор от медикаменти с различни съставки, които се взимат през устата. Лично аз се спирам на показалите добър резултат в моя опит и практика.

Защото искам, когато пациентът се върне отново след няколко месеца, да има добър резултат от препоръчания продукт. И тогава спокойно го предписвам и на други. „Хондросейв” е един от препаратите, в чийто добър ефект съм се убедил от опита си лично. Забелязвам, че хората са доволни, но има уговорка – трябва да се приема поне три месеца. Действа с натрупване и не може да се очаква ефект примерно след 15 дни. Това не е обезболяващо средство, за това си има други медикаменти.

Хрущялът не се регенерира, защото такова е неговото кръвоснабдяване. В най-повърхностната си част той е доста по-зле кръвоснабден. Трябва да се знае, че обездвижването не носи помощ за хрущяла, а има обратен ефект върху мускулатурата. Затова се препоръчва освен хондропротекторите да се проведе задължително и балнеолечение без горещи процедури. И да има движение. Колкото по-добре е развита мускулатурата, толкова по-бавно се развиват процесите. Но пък и не трябва да се претоварва в този етап, особено тазобедрената става.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 118