За много хора чашата кафе, обилната закуска или войната с будилника са обичаен старт на деня. Според специалистите обаче това са вредни навици, които не само ще развалят настроението ни, а и ще навредят на здравето ни.

Кои навици сутрин трябва да избягваме

1. Кафе на гладно

Когато пием кафе на празен стомах, ние се обезводняваме. Освен това кафето притежава възбуждащ ефект, усилва кръвообращението и стимулира работата на стомаха. Така че, пиейки кафе на гладно, ние неправилно включваме обмяната на веществата и не позволяваме на организма ни да се събуди по естествен начин. Най-доброто време за чаша кафе е около 16 часа, когато се сменят биоритмите, или в края на закуската и задължително с чаша вода.

2. Пренебрегване на закуската

Обикновено хората, които късно вечерят, не обичат да закусват. Усещането за глад се появява към 11 часа. Тогава обаче в повечето случаи е невъзможно да се хранят и се получават големи интервали между приема на храна, последващо преяждане, което ще окаже негативен ефект върху фигурата им.

3. Енергийни напитки

В техния състав има много захар, а като добавим консервантите и ободряващите стимуланти, се получава едно недобро начало на деня. Потребността от енергийни напитка обикновено се появява заради недоспиването, а то е причината ендокринната ни система да не може да се възстанови. Затова вероятността през целия ден да ви се яде нещо сладко е много голяма. Освен това енергийните напитки (както и кафето) притежават двоен ефект. Отначало около 40 минути те стимулират организма, след което рязко се влошават настроението и самочувствието. Често на хората им се приисква втора енергийна напитка, а постоянното възбуждане на нервната система никак не е здравословно. Не се опитвайте да излъжете организма си, спете по 8 часа.

4. Рязко скачане от леглото

Според специалистите, когато млад човек рязко смени положението на тялото си, това няма да има последици. Но при възрастните хора, особено със сърдечносъдови заболявания, ситуацията е съвсем различна. Кръвоносните съдове може да не успеят да реагират на промяната в положението на тялото и кръвното налягане на падне. Вероятността от световъртеж, а понякога и от загуба на съзнание, е голяма. Препоръчва се бавно ставане, изчакване известно време, седнали в края на леглото и ставане без резки движения.

5. Отлагане на ставането

Много хора имат навика да местят стрелките на часовника с няколко минути, после с още няколко и т.н. Това не се препоръчва, защото този сън не е пълноценен, а опитите да го продължите само изнервят и водят до загуба на време. По-добре още от вечерта настройте будилника с 5 или 10 минути повече, отколкото да ставате в лошо настроение, което ще вгорчи целия ви ден.

6. Агресивен звън на будилника

Специалистите съветват звънът на будилника да бъде не много силен или агресивен. В противен случай стресирате организма си още от сутринта.

7. Силно физическо натоварване

Гимнастиката и лекото загряване сутрин са много полезни, но не и рязкото и силно физическо натоварване. Причината е, че по това време на денонощието организмът ни все още е сънен и трябва да му осигурим време, за да влезе в ритъма на дневната активност.

8. Закуска на крак и бързане

По този начин човек сам си създава стресова ситуация. Отначало отлага събуждането, после си повтаря непрекъснато, че закъснява. По-добре да се осигури достатъчно време и всичко да се прави с нормални темпове, отколкото да се тича из апартамента в опит да се свършат неща за пет минути, които обикновено изискват половин час. Освен това закуската на крак може да ни вкара в проблеми с храносмилателния тракт.

Сподели във Facebook