Свободните радикали разболяват организма

Д-р Светлин ЦОНЕВ, кардиолог в УМБАЛ „Александровска“

За свободните радикали много се говори, но малко се знае какво представляват. Това са едни малки молекули, които са различни по вид, голяма група, и за съжаление трудно се изследват, защото са с твърде кратък живот. Но за този кратък живот могат да увредят много структури в организма. Те са продукт на метаболизма, като допълнително средата, в която живеем (вредните емисии, стресът и т.н.), също по определени механизми може да отключи производството на свободни радикали от самия организъм.

Всеки един от нас има стотици хиляди различни молекули, които можем да наречем свободни радикали, като в организма съществува баланс, който се бори точно с тях. Този баланс е на различни нива. Има молекули, ензими, различни метаболитни продукти, които предотвратяват образуването на свободните радикали - това е първото ниво. Второто ниво е по-скоро свързването на тези свободни радикали, за да спрат да действат така активно. Комбинацията от тези две действия е трето ниво. Като обичайно говорим за по-сложни молекули, ензими, които могат да свържат, да разградят и да възстановят вече засегнатите структури в организма.

Много се говори за това, че свободните радикали увреждат генетичния материал на клетката и оттам довеждат до появата на раковите клетки. Разработват се схеми на лечение към традиционната химиотерапия или лъчетерапия в онкологията, но се използват активни субстанции, които да свързват или да блокират свободните радикали. Ако говорим за сърдечносъдовите заболявания, тези свободни радикали увреждат мембраните в целия организъм, включително и в съдовете. Оттам можем да ги свържем с появата на високо кръвно налягане, с по-лесното отлагане на плаки по съдовете, което може да доведе до инфаркт - при руптура на една плака, запушване в съда, а ако този съд е в мозъка –  до инсулт.

Борбата със свободните радикали може да бъде свързана както с традиционната терапия (защото е доказано примерно, че много от медикаментите за високо кръвно налягане имат антиоксидантен ефект), така и с допълнително внесени в организма блокиращи субстанции. Това внасяне става, от една страна, с диетата. Ние съветваме нашите пациенти поне пет пъти дневно да консумират плодове и зеленчуци. Необходимо е и внасянето допълнително на витамини, като особено важни са витамините А и Е, които дори при тежки сърдечни заболявания имат доказан ефект. Известен е френският феномен. Знаем, че французите консумират богата на мазнини храна и въпреки всичко нямат толкова висок процент на сърдечносъдови заболявания.

Обяснението се крие може би в червеното вино и по-специално в ресвератрола, една субстанция, която е сред най-мощните антиоксиданти. В последните години беше изолирана като молекула. Много изследвания доказаха, че тази молекула ускорява метаболизма, намалява натрупването на лошия холестерол и дори редуцира теглото. Добре е, че този антиоксидант вече може да бъде добавен към лечението на пациенти, защото много добре знаем, че само добрата диета не е достатъчна за съжаление. Хората, които са активно работещи и не могат да си осигурят добър диетичен режим, е добре да приемат ресвератрол като хранителна добавка. На разположение отскоро е препаратът „Ресвирол“. Той може да се приема от всички като първична профилактика, тоест да предотвратим появата на заболяване, като се намали нивото на свободните радикали. Приемът е от една до две капсули. На пациент със сърдечносъдово заболяване бихме дали по-висока доза.

В момента по отношение на ресвератрола не е установена точна доза, но дори и при много високи дози имаме увеличаване на позитивните ефекти. Липсва информация за странични такива, нещо, което е голямо предимство. Така че, според нуждите. Ако го използваме само за профилактика, ще го добавяме към ежедневната диета.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 110