Здраве

16 Септември 2013

6066

Животът днес

Магистър фармацевт Станислава Иванова отговаря на въпросите:


 

* Какви са ползите от гинко билоба?
Екстрактът от гинко билоба може значително да подобри паметта, умствените способности и да забави стареенето на мозъка. Изключително важно е обаче да знаете как да изберете най-добрия продукт на пазара, защото в противен случай има риск да похарчите парите си, без да получите очакваните резултати. Възможно е дори да си навредите.

* Съществува ли риск растението да бъде токсично?
В листата на гинко билоба има токсична съставка – гинколова киселина. Безспорен научен факт е, че нивото на гинколова киселина трябва да бъде контролирано, защото тя може да предизвика сериозни алергични реакции. Доказано е също, че тя уврежда ДНК, което създава риск от ракови образувания. Съставката е токсична за нервните клетки и имунната система. При избора на гинко продукти задължително трябва да се насочите към такива, които съдържат под 5 ppm гинколова киселина.

Следете задължително за високо съдържание на билобалид. Това гарантира ефективността му. Билобалидът е единствен по рода си фитохимикал с мощен ефект срещу стареенето на мозъка. Според последните проучвания повлиява важни фактори за растежа на мозъка, предотвратява смъртта на клетките от амилоидови протеини – причинители на алцхаймер, защитава митохондриите, считани за малките “фабрики за енергия” в клетките. Предпазва от алцхаймер и други невродегенеративни заболявания, увеличава продължителността на живота, засилва действието на другите съставки в гинко билоба. За да постигнете тези ефекти, съдържанието на билобалид в продукта трябва да е поне 2,4%.

* Има ли стандарт по отношение на състава на екстракта?
Използваните във фармацията екстракти от растението трябва да съдържат 24% флавоноиди, 6% терпени и по-малко от 5 ppm (частици на милион) гинколова киселина.



 

Сподели във Facebook