Здраве

3 Февруари 2014

2230

Животът днес

Съвременните компютри не увреждат очите


С доц. Борислав Кючуков, дм, началник на клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, разговаря Камен Здравков


-    Доц. Кючуков, носят ли грипът и другите вирусни инфекции риск и за очите?
-    Всяка вирусна инфекция, която засяга носоглътката, може да ангажира и конюнктивата – лигавицата, покриваща очната ябълка. Причината е, че очите са свързани с носоглътката чрез един възходящ анатомичен път - слъзния канал. Но очите могат да се инфектират и директно по въздушно-капков път. Симптомите са доста неприятни – очните ябълки са силно зачервени, сълзят, но същевременно пациентът има чувството за сухота, за чуждо тяло, виждането може да е замъглено. Важно е обаче да се знае, че вирусните инфекции, засягащи очите, са самоограничаващи се, обикновено протичат леко и преминават в рамките на 7 до 10 дни. Болният е източник на зараза за околните, затова трябва да се спазва по възможност изолация и стриктна хигиена с отделни кърпи за лице. 

-    Как се лекуват тези вирусни конюнктивити?
-    Антибиотичните мехлеми в този случай нямат ефект. Могат да се използват овлажняващи капки, нестероидни противовъзпалителни капки, а понякога и кортикостероидни средства, но само по преценката на очен лекар.

-    Една такава инфекция на окото може ли да влоши съществуващи подлежащи очни заболявания?
-    Вирусният конюнктивит е възпаление на обвивката на окото. Няма как той да предизвика или да ускори катарактата (очно перде), нито свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Такава инфекция не може и да повлияе върху съществуващите диоптри. Понякога може да се предизвика тласък на някои хронични инфекции като иридоциклити и увеити.

-    През зимата кои фактори освен вирусите могат да увредят окото?
-    Ако обичате зимните спортове и често сте на пистите и изобщо в планините, където всичко е покрито със сняг, там се получава високо ниво на ултравиолетовата радиация. Хроничната фототравма е в основата на доста очни проблеми, най-вече на възрастовата дегенерация на макулата и стареенето и помътняването на очната леща. Затова е разумно ретината да се протектира с качествени слънчеви очила. Но няма нужда да се изпада в стрес от инцидентното каране на ски без очила. Това няма да ни навреди особено.

-    Извън сезонните проблеми, най-често се коментира дали компютърните екрани са вредни за очите...
-    Носенето на предпазни очила при работа с компютър беше на дневен ред при старите кинескопни монитори, при които имаше едно трептене и излъчване на електромагнитни вълни. С навлизането на новите LED монитори предпазни очила не са необходими. Проблемът с днешна дата е, че при дълго втренчване в екрана човек пропуска да мига често и окото става по-сухо и зачервено. Неслучайно има изискване на всеки час пред екрана да се почива по 10 минути. През това време е добре да се гледа надалече през прозореца. При неустановен до момента астигматизъм или далекогледство дългата работа с компютър може да предизвика главоболие. То ще изчезне, ако се предпишат и носят правилните очила. Но искам да успокоя хората, че компютрите не могат да причинят никакви сериозни очни заболявания.

-    Родителите се притесняват, ако децата четат и учат легнали вместо на бюрото.
-    Важното е да има добро осветление, а в каква поза детето чете, няма значение за очите. Родителите не бива да се притесняват и от електронните игри, те няма да увредят зрителния анализатор на детето. Но е важно да се контролира да не се получи пристрастяване, защото то има отрицателен социален ефект. Вместо игри и контакти на живо и на открито детето става зависимо от едно електронно устройство.

-    Има ли някакъв тип гимнастика на очите, която им помага?
-    Официалната офталмология се базира на медицината на доказателствата. До момента не е доказано, че определени движения на окото, например отместването от крайно лява към крайно дясна позиция или от силно нагоре към силно надолу, имат някаква полза. Но ако някой харесва такива упражнения, те няма да му навредят.

-    На какъв период хора без някакви оплаквания трябва да посещават профилактично очен лекар?
-    Ако няма аномалии и забелязани проблеми, първият профилактичен преглед трябва да е между 3- и 4-годишна възраст. След това преди тръгването в първи клас. Ако не се установят проблеми, следващият преглед може да е чак когато дойде време за шофьорските изпити. Но при деца с установени диоптри те трябва да се проверяват преди всеки 15 септември. В зрелостта първите прегледи, ако няма междинни оплаквания, трябва да се направят между 40- и 45-годишна възраст. Тогава вече се изследва по-подробно окото с оглед ранното установяване на повишено вътреочно налягане, изменения на ретината и т.н. След това офталмологът ще насрочи следващите прегледи според състоянието на пациента.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 86