Здраве

3 Октомври 2021

Животът днес

Д-р Мария Нейра, директор на отдела по околна среда и климатични промени в Световната здравна организация (СЗО), заяви, че замърсеният въздух увеличава риска от тежко протичане на коронавируса.

„Ясно е, че влошеното качество на въздуха, който дишаме, е сериозен фактор за остри и хронични респираторни заболявания, както и за сърдечносъдови проблеми. В допълнение към това въздействие замърсеният въздух води до заболявания, които повишават риска от развитието на тежък ковид при заразяване“, каза специалистът.

Д-р Нейра съобщи, че в момента 90% от населението на Земята „диша въздух, който не съответства на препоръчваните от СЗО стандарти“.

Наскоро от организацията дойде добрата новина, че броят на новите случаи на COVID-19 през последната седмица са намалели с 10% в световен мащаб. Значително понижаване е регистрирано в Източното Средиземноморие (със 17%), Западно-Тихоокеанския регион (с 15%), Америка (с 14%), Африка (с 12%) и Югоизточна Азия (с 10%). В Европа обаче заболеваемостта е на предишното ниво.

Сподели във Facebook