Здраве

11 Октомври 2011

2002

Животът днес

Тайните на дълголетието

Преди години, когато бях твърде млад, един професор медик от ВИФ (това бяха инициалите на днешната Спортна академия) популяризираше лозунга „Бягайте за здраве”. Професорът едва ли е подозирал, че след време неговата формула за дълъг живот ще се нарече джогинг и ще се практикува по целия свят.
Сега, когато съм навлязъл в 85-ата си годишнина, се чувствам задължен да споделя как достигнах тази възраст и кои според мен са тайните на дълголетието. Трябва да отбележа, че никога не съм се занимавал специално с тази тема, а интересите ми са били в съвсем други посоки. Мисля, че моят опит би могъл да влезе в една бъдеща рецепта, която ще допадне на някои читатели, желаещи да програмират активното си дълголетие. Още повече че моите предци, с изключение на едната ми баба, не са прескочили 80-те години.

Първият фактор е връзката ми с природата. Независимо че съм роден край паважа в столицата, от младежките си години се свързах с планината. Всичките си свободни дни прекарвах по високите части на Рила и Пирин, като ги опознах така, както улиците на родния ми град. Не подминавах и Витоша. Така успявах да се откъсна от трудностите и неприятностите на всекидневието, като в същото време закалявах организма си и съхранявах нервната си система. След като се ожених, направих всичко възможно цялото ми семейство да се влюби в планините. Но когато бяха заети, аз си позволявах за половин ден да изчезна от къщи и да прескоча до Витоша, Лозенската планина или Плана. Вече живеех в „Младост”, но винаги ходех на работа до центъра пеша през Борисовата градина. През лятото никога сутрин не пропусках езерото Ариана, където прекарвах половин час в гребане.

Вторият фактор е интелектуалният заряд, който ме е съпътствал  от ученическите ми години до днес и който винаги е поддържал мозъка ми в действие. Голяма част от свободното си време запълвах с четене, писане и преподаване. Успоредно с основната ми дейност бях хоноруван преподавател в следдипломните школи на икономическия университет, както и на техническия. Започнах да публикувам още като ученик в различни издания – вестници, списания. След 10 ноември 1989 г. се насочих предимно към политическата публицистика. Нещо, което правя и до днес. 

От първия си ден като пенсионер продължавам да се занимавам с дейности, в които се налага да използвам интелекта си.

Третият фактор е свързан с характерологичните ми дадености. Моята контактност, добронамереност, съчетани с принципност и не на последно място – чувство за хумор. Въпреки всички трудности, които ми се е налагало да преодолявам, позитивното мислене никога не ме е напускало. Може би това е причината повечето хора, с които съм общувал през живота си, да ме приемат в добра светлина и да изявяват готовност да ми помогнат или да работят с мен. Убеден съм, че това е начинът да бъдат обезоръжени противниците.

Когато се връщам назад, се сещам за ситуации, при които съм бил на кръстопът, но съм тръгвал в правилната посока. Затова си мисля, че през живота ми ме е придружавал и късметът.
Когато започнах да пиша този текст, бях воден само от желанието си да предоставя на читателите на вестника някои основни принципи в моя живот, които ми позволиха и досега да бъда пълноценен човек. Надявам се да бъда полезен със споделеното.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 186