Здраве

13 Октомври 2014

1186

Животът днес

Тайните на ресвератрола

Защо от десетина години се говори толкова много за антиоксидантите? Каква е тайната на благотворното им въздействие върху организма и какви са начините съвременният човек да се възползва пълноценно от тях?

Безспорно е доказано, че основното и незаменимо свойство на антиоксидантите е унищожаването на свободните радикали в организма – това може да са различни токсини, токсични съединения, тежки метали, които представляват предпоставка за различни заболявания. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали и осуетяват вредното им влияние върху организма. Те не само унищожават свободните радикали, но и подобряват цялостната ни физиология, като ни предпазват от вируси, бактерии, отровни и вредни вещества, укрепват имунната система, забавят процесите на стареене и предпазват от някои сериозни здравословни проблеми като сърдечна недостатъчност и рак.

Ресвератролът е едно от веществата, за което винаги се споменава, когато се търси тайната на т.нар. френски парадокс. Интересното при него е, че въпреки мазната френска кухня и особено традиционно обилната консумация на сирена, при французите е налице много ниско ниво на сърдечносъдова заболеваемост и активните дълголетници не са рядкост. И всичко това - заради неизменната чаша вино.

Какво всъщност е ресвератролът?

Това е полифенолен фитоалексин – естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, като например в японската пача трева, в боровинките и дори във фъстъчените люспи.
Според редица проведени изследвания ресвератролът може да се използва като агент, който да „излъже” клетките, че са подложени на ограничителен хранителен режим, и така да подпомогне поддържането на оптимално телесно тегло. Клетките активират биохимичните си процеси, водещи до производството на активното съединение SIRT1. Именно това съединение, допълнено с действието на още два протеина от класа на сиртуините (SIRT3 и SIRT4), може да спомогне за запазването на отделните клетки здрави и млади за по-дълго време – а оттук, естествено, и на целия организъм.

След доказването на тези свойства ресвератролът се превърна в един от новите хитове на пазара за здравословни хранителни добавки в последните няколко години. Говори се дори, че може да излекува диабет 2, да удължи живота и даже да спре развитието на злокачествените заболявания… поне така показват изследванията върху мишки. Най-важното качество с доказан ефект, което ресвератролът притежава, е антиоксидантното му действие.
На българския пазар вече е наличен най-новият продукт, съдържащ ресвератрол – това е „Ресвирол”. Произведен е в САЩ. В една опаковка има 30 капсули, достатъчни за едномесечен курс.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 118