Тийнейджърите пристрастени към енергийни напитки

Всички знаем колко важно е кърменето и правилното хранене от най-ранна детска възраст. Но каква е реалността? Основните проблеми са свързани с ниската честота на кърмене, когато бебето се храни изключително с кърма, като цяло малката продължителност на кърмене и неправилното захранване. Изводът е от доклад, написан от авторски колектив, в който влизат авторитетни имена като проф. Стефка Петрова, проф. Веселка Дулева и проф. Донка Байкова. Той ще бъде представен на X конгрес по хранене тази година, а резюмето му вече е публикувано в CredoWeb. 

През 2011 г. половината от децата на 7-18 години имат нездравословен модел на хранене. Навлизането в най-бурните тийнейджърски години - 14-18, носи нови проблеми – много от децата се пристрастяват към модерните енергийни напитки.  Висока е честотата на деца с риск за хранителни нарушения – анорексия, булимия и др. В сравнение с предишно проучване от 1998 г. новото установява, че младежите консумират все повече безалкохолни напитки, захарни/сладкарски продукти и колбаси. Отчитат се и положителни промени – някои все пак се интересуват от здравословен начин на живот и хапват повече пълнозърнест хляб, пресни плодове и зеленчуци, риба.

Не е изненада, че и у нас децата още от ранна възраст имат наднормено тегло. Всеки десети малчуган на 1-4 г. попада в тази категория, а 2,8% направо имат затлъстяване. При учениците на 7-18 години се наблюдава увеличаване на наднорменото тегло, включително свръхтегло и затлъстяване. През 1998 г. те са били 11,8%, а през 2011 г. – 23,4%. При затлъстяването ръстът също е двоен – от 3,2% на 8,4%. Честотата на поднорменото тегло намалява, като остава висока при момичетата на 14-18 г. (9,7% през 2011 г.).

Данните са от анализ и оценка на пет национални проучвания на храненето и хранителния статус, проведени върху представителни извадки на деца от 0 до 18 години - ученици от 1-ви до 12-и клас (1998, 2011 г.), деца на 7-годишна възраст (2008, 2013 г.) и деца от 0- до 5-годишна възраст (2007 г.). 

Още теми, свързани със здравословното хранене, търсете на credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 148