Здраве

7 Декември 2018

Животът днес

Когато в организма не достигат течности, кръвта се сгъстява, а на сърцето му се налага да полага значително повече усилия, за да я достави до всяка част на тялото. Затова учените съставиха рейтинг на напитките, които биха помогнали на най-важния човешки орган.

1. Вода

Дефицитът на вода в организма в пъти повишава риска от исхемична болест на сърцето и всички останали заболявания на сърдечносъдовото система.

2. Зелен чай

Той е богат на антиоксиданти, които предпазват от възпалителни процеси, препятстват образуването на свободни радикали, а това държи онкологичните и сърдечносъдови заболявания на разстояние. Антиоксиданти има и в черния чай, но в зеления те действат много по-ефективно, което е доказано с редица изследвания през последните години.

3. Червено вино

Червеното вино съдържа много кардиопротекторни съединения. Това са ресвератролът, както и полифенолът, които понижават нивото на холестерин в кръвта и пречат на образуването на тромби. Съществуват убедителни доказателства за това, че редовната употреба на качествено червено вино в умерени количества помага да се увеличи т.нар. добър холестерол, който предпазва кръвоносните съдове и сърцето от увреждане.

4. Сок от нар

До неотдавна сокът от нар не присъстваше в този рейтинг, но учени от Калифорния изследвали неговия антиоксидантен потенциал. Оказало се, че той е три пъти по-висок от този в зеления чай и червеното вино. Освен това сокът от нар оказва успокояващо действие, понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

5. Кафе

Независимо от многобройните митове около ползата от кафето, вече безспорно е доказано, че то е продукт, спасяващ живота. Според редица изследвания рискът от инфаркт и инсулт се понижава с 20-40% при редовна употреба на кафе.

Сподели във Facebook