Повечето хора са убедени, че приемът на калций ще им осигури здрави кости и зъби. Оказва се обаче, че това не е достатъчно. Освен калций необходими са още фосфор, магнезий, цинк, мед, витамини и минерални вещества, белтъчини и мастни киселини.   Само когато действат заедно, може да се постигне очакваният резултат.

Затова, ако искаме здрави кости, трябва да се погрижим тези вещества да присъстват редовно на трапезата ни. В кои продукти ще ги открием:

1. Зеленчуци

Особено ценни за укрепване на костите са зеленолистните зеленчуци като всички видове зеле, салата, рукола, магданоз и др. Изключение правят спанакът и листното цвекло (манголд). Въпреки че те съдържат достатъчно калций, в състава си имат още оксалати – вещества, които пречат на усвояването на този минерал от организма. Не бива да забравяме и за морковите, краставиците, целината, броколито.

2. Белтъчна храна

Протеините играят ключова роля за гъвкавостта на костите, което предпазва от травми и фрактури. Отдавна се води спор дали белтъчините трябва да са от животински или растителен произход. А дълго време битуваше мнението, че когато в менюто ни присъстват продукти от животински произход, това може да стане причина за развитие на остеопороза. Но учените доказаха, че подобно твърдение е грешно. Дали ще бъдеш вегетарианец или не, това е лично решение. Важното е да се храниш балансирано и съобразно нуждите на собствения си организъм, а продуктите, които употребяваш, да са качествени, пресни и по възможност органични.

3. Бульони

Приготвянето на бульони е традиционен начин за повишаване на хранителната стойност на ястията. Причината е, че кокалите и зеленчуците, от които обикновено се правят, съдържат голямо количество минерали, които при бавна и продължителна термична обработка преминават в течността. Това осигурява на бульоните необходимата им хранителна стойност, изключително полезна за здравината на костите.  

4. Зърнени храни

Зърнените култури като кафявия ориз, пшеницата, ечемика, овеса, ръжта, просото и др. са отличен източник на сложни въглехидрати, целулоза и витамини от групата В. Семената насищат организма с голямо количество калории, което намалява необходимостта от животински продукти за запазването на т.нар. „белтъчен баланс“. Освен това зърнените култури са много добър източник на магнезий, който помага за усвояването на калций.

5. Продукти, богати на микроелементи

Водораслите, които най-често се използват в източната кухня, са богати на минерали, което ги прави важен елемент от здравословното хранене. Изследвания са доказали, че в Тайван, където хората употребяват водорасли два и повече пъти в седмицата, остеопорозата е доста по-малко разпространена. Освен това водораслите са ценен източник на йод, който е необходим за нормалната дейност на щитовидната жлеза. А както е известно, тя играе важна роля в образуването на костната тъкан.

Към продуктите, богати на микроелементи, трябва да добавим ядките и семената. Те не само са отличен източник на незаменими мастни киселини, но и на растителни белтъчини, желязо, бор, фосфор, магнезий, което гарантира здравината на костите.

6. Мазнини

Колкото и странно да звучи, мазнините също имат значение за костната тъкан. Всичко обаче трябва да е с мярка. Според водещи диетолози жените след 50-годишна възраст се нуждаят от около 65 г мазнини на ден, за да имат здрав опорно-двигателен апарат. Препоръчително е да се употребяват различни продукти, съдържащи мастни киселини.

Още по темата

Умереното бягане – залог за здрави кости

Италиански учени доказаха, че бягането, което оказва натоварване върху костите, влияе върху състоянието им много по-благоприятно отколкото карането на велосипед или плуването например. Според специалистите няма по-добър начин да се укрепят костите от умереното бягане. 

Сподели във Facebook