Международен екип от учени за пореден път доказа, че цвеклото е отличен продукт за профилактика на сърдечносъдовите болести и може да нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

Цвеклото съдържа много фибри, витамините А и С, тиамин, ниацин, желязо, калций, фосфор и белтъчини. В 100 г от този зеленчук учените откриха голямо количество активни вещества – над 128 мг алкалоиди, 16 мг растителни стероиди, 6 мг флавоноиди, 115 мг терпеноиди, 3 мг сапонини и 11 мг бета-каротин. Всичко това позволява на цвеклото да предотвратява възпаленията в организма, да регулира кръвното налягане, да подпомага естествената детоксикация. Цвеклото намалява холестерола и подобрява дейността на червата.

Известно е, че цвеклото съдържа бетаин – аминокиселина, която подобрява функцията на черния дроб и намалява риска от омазняването му.

Сподели във Facebook