Хората, попаднали в болница през почивните дни, подлагат на риск живота си, установиха специалисти от Великобритания. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание BMJ Open.

Учените отдавна обърнаха внимание на повишената смъртност сред пациентите, постъпили в болница в събота или неделя. А хората, занимаващи се с анализ на статистиката от медицинските учреждения, дори въведоха понятието „ефект на почивния ден“. Те свързват откритата от тях закономерност с факта, че и лекарите, както всички хора, в събота и неделя са по-отпуснати и даже дежурството в болницата не може да върне работоспособността им на нивото, на което е била в средата на седмицата.

Освен това през почивните дни често лекарските екипи не са в пълен състав и може да се случи да липсва специалистът, който да окаже помощ навреме.

Негативният ефект обаче се наблюдава и при планови операции, когато лекарите би трябвало да бъдат в пълна готовност.

Днес вече са се натрупали огромно количество данни, посветени на този проблем при различни заболявания и в зависимост от различни фактори. Авторите на проучванията обаче се спират основно на количествената оценка на ефекта, без да разглеждат причините, които го предизвикват.

Затова учените от Великобритания направиха мащабен анализ на 68 други изследвания по темата, в които се разглеждат 640 милиона случая на хоспитализация в 11 държави. Оказало се, че при пациентите, попаднали в болница през почивните дни, рискът от смъртен изход е с 16% по-висок в сравнение с хората, които били хоспитализирани през други дни в седмицата.

Учените установили още, че ефектът зависи от причината за влизане в болница. Най-тежко е положението при доброволните хоспитализации, когато пациентът влиза в болница не за спешна, а за планова операция – например за смяна на тазобедрена става. Ако тази операция се извършва в почивен ден, рискът от фатален изход е със 70% по-висок в сравнение с делничните дни. При спешните операции опасността е по-висока с 11%, след усложнения при бременност и при раждане – 6%.

Авторите на изследването отбелязват, че тази статистика едва ли означава по-ниско качество на медицинската помощ в почивните дни. Има още една причина за този ефект - в събота и неделя обикновено постъпват по-малко хора в болниците, но те са в по-тежко състояние. Що се отнася за плановите операции, за почивните дни най-често се отлагат сложните и занемарени случаи, което и повишава риска от фатален изход.

Изследователи от Лондон установиха през 2015 г., че и да се ражда през почивните дни също е опасно. Ако смъртността при новородените през работните дни е средно 6,5 на хиляда, то в събота и неделя тя стига до 7,1 на хиляда. А най-безопасен за раждане ден се оказа вторник.

Сподели във Facebook