Здраве

18 Септември 2017

Животът днес

Американски учени установиха че хората, чиято работа е свързана с продължително седене, са заплашени от преждевременна смърт. Изводът беше направен от специалисти на Колумбийския университет. Тяхното проучване показва, че служителите, които прекарват дни наред зад бюрото, са изложени на двоен риск от преждевременна смърт, дори ако редовно спортуват.

За да стигнат до това заключение, учените изследвали двигателната активност на 8000 служители в офиси на възраст над 45 години, които носили акселерометър на бедрото си. След 10-дневен период на наблюдение, изследователите установили, че доброволците седят на едно място средно по 12,3 часа при 16-часова дневна активност. Това е средно 77% от времето им на бодърстване.

Проследявайки участниците в експеримента, четири години по-късно учените установили, че рискът от преждевременна смърт при тези от тях, които прекарва повече време в седнало положение, е много по-висок, дори като се вземат предвид здравословни фактори, като времето, прекарано в тренировки.

Сподели във Facebook