Дълго време яйцата бяха в немилост. Диетолозите препоръчваха да не ги включваме често в менюто си, защото предполагаха, че нивото на холестерол се повишава именно заради тяхната употреба. Резултатите от последно изследване обаче доказаха, че най-здравословно е да изяждаме по 3 яйца на ден.

За да бъде добре усвоен от организма, калцият се нуждае от витамин D, който се съдържа в яйцата. Така костите ни ще бъдат здрави, а и по-рядко ще посещаваме стоматолога.

Когато закусваме яйца, ще бъдем енергични през целия ден. Хранителните вещества и аминокиселините, които се съдържат в тях, позволяват нормалното функциониране на целия организъм. Затова яйцата са идеалният продукт за активните хора. Те са богати на витамините А, D, В3, В6, В12. Освен това съдържат йод, цинк, калций, магнезий, желязо, фосфор и различни минерали. Затова яйцата ще ни помогнат да се справим с пролетната авитаминоза. Те са богати още на лецитин и холин, които ускоряват извеждането на холестерина и мазнините от организма. Яйцата влияят добре и на зрението. Жълтъкът съдържа лутеин и зеаксантин, предотвратяващи катарактата. А благодарение на витамин А може да се избегне кокошата слепота.

Известно е, че в едно яйце се съдържат 6 г белтъчини. Това означава, че 3 яйца може да заменя едно парче месо. Белтъчините помагат да се контролира кръвното налягане, понижават теглото, подобряват здравето на костите.

Яйцата стабилизират и работата на сърцето. Фолиевата киселина в тях помага на процеса на кръвообразуване, което оказва благотворно влияние върху цялата сърдечно-съдова система.

Сподели във Facebook