Здраве

10 Февруари 2021

Животът днес

Група учени от Великобритания, Германия и САЩ изследваха природните механизма на промените в околната среда в Южен Китай и близките региони. Така стана ясна причината за произхода на новия вирус SARS-CoV-2. Резултатите от изследването са публикувани с списание Science of the Total Environment.

Специалистите установиха, че заради глобалните климатични проблеми, а именно повишената температура, увеличената слънчева светлина и въглеродния диоксид в атмосферата, се е променил състава на растителността и естествената среда на някои животни.

Учените изследвали Южен Китай, Мианмар и Лаос. Оказало се, че промените в климата са създали благоприятна среда за обитаващите тези райони прилепи, които са носители на много вируси, включително и на SARS-CoV-2.

Учените отбелязват, че броят на вирусите пряко зависи от броя на локалните видове прилепи. Специалистите стигнали до извода, че само в провинция Юнан от началото на ХХ век са се появили 40 нови вида. Според изследването те могат да бъдат носители на около 100 типа коронавируси.

По данни на учените в момента в света съществуват около 3000 типа коронавируси, които се пренасят от прилепите. Повечето от тях не се предават на хората, но увеличената им популация в конкретен район може да провокира появата на опасни за човека патогени.

Сподели във Facebook