Деменцията се появява най-вече заради възпалителни процеси, които се увеличават с възрастта. Учени обаче доказаха, че те може да се намалят благодарение на някои хранителни продукти. Резултатите от наскоро проведено изследване показали, че хората, които включат в менюто си пресни плодове и зеленчуци, зелен чай, кафе и бобови култури, може сериозно да намалят риска от старческо слабоумие.

За да стигнат до този извод, експертите в продължение на три години наблюдавали начина на хранене на повече от хиляда доброволци на възраст над 65 години. В резултат било доказано, че при хората, които употребявали средно по 20 порции плодове, 19 порции зеленчуци, 4 порции бобови храни и 11 чаши чай или кафе на седмица, рискът от деменция бил с 33% по-нисък в сравнение с тези, които избягвали споменатите продукти.

Учените съобщават, че това е прост и достъпен начин за профилактика на нарушенията в когнитивните функции и да се предотвратят уврежданията на мозъка. Специалистите напомнят, че освен употребата на продукти, богати на антиоксиданти, необходимо е и възрастните хора да доведат до минимум присъствието на вредни храни в менюто си, ако искат да избегнат деменцията.

Сподели във Facebook