Здраве

20 Септември 2019

Животът днес

През 2010 г. шведски учени за първи път изследваха как начинът на приготвяне на кафето влияе върху неговите полезни свойства. След 15-годишно наблюдение на 64 603 души се оказа, че турското кафе е за предпочитане пред филтрираното, защото понижава риска от рак на млечната жлеза. По-късно анализ на 59 независими едно от друго изследвания потвърди, че най-разпространената напитка по света може да намали опасността още от рак на пикочния мехур, на дебелото черво, на черния дроб, на хранопровода, на задстомашната жлеза и на простатата.

Днес кафето е признато за част от здравословната диета.

Какви са последните изводи на учените, касаещи полезните ефекти на кафето:

·Кафето с кофеин е по-полезно от безкофеиновия си аналог. Причината е, че при отделянето на кофеина от зърната се извличат и много антиоксиданти, които се борят с окислителния стрес и възпалителните реакции.

·Ако искате кафето да бъде полезно, употребявайте качествена храна и не пушете.

·Температурата на полезното кафе не бива да превишава 65°С. През юни 2016 г. Международната агенция за изучаване на рака обяви горещите напитки за канцерогенни, повишаващи опасността от рак на гърлото и на хранопровода.

·Пийте кафе без захар. Редовната употреба на сладки напитки е пряк път към много заболявания.

·Избягвайте разтворимото кафе. Доказано е, че то понижава усвояването на желязото от организма.

·Кафявият си цвят кафето получава по време на печене. Колкото по-тъмни са зърната, толкова по-малко кофеин има в тях. Причината е, че при термичната обработка молекулите на кофеина се разрушават.
 

Сподели във Facebook