Шумът в ушите е доста разпространен проблем, затова учените продължават да търсят и причините, и начините за справяне с него. Наскоро проведено изследване установи, че шумът в ушите може да е признак за дефицит на витамин В12 (познат и като кобаламин) в организма. Той е от групата на водноразтворимите и както повечето витамини влияе върху функционирането на много системи, но на първо място върху главния мозък. Витамин В12 участва и в процеса на образуване на ДНК и на еритроцитите. Според специалистите неговият недостиг най-често може да се определи по шума в ушите. Това състояние в медицината е известно като тинитус.

Група американски учени проведоха експеримент с доброволци, страдащи от шум в ушите, и установиха, че употребата на витамин В12 чувствително намалява проявите на тинитус.

Препоръката е хората, страдащи от шум в ушите, да включат в менюто си повече месни, млечни и рибни продукти, както и повече яйца. Тъй като този витамин не се съдържа в растителните продукти, веганите трябва да употребяват добавки, за да си го осигурят.

Сподели във Facebook