Здраве

1 Септември 2019

Животът днес

Австралийски учени съобщиха, че интервалното гладуване с продължителност до 36 часа действително намалява теглото, понижава нивото на холестерол в кръвта и подобрява дейността на сърдечносъдовата система, пише The Times.

За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване с участието на 60 доброволци, които разделили на две групи. Първата се хранила по обичайния си начин, а втората гладувала в продължение на 36 часа. Оказало се, че участниците в експеримента от втората група свалили няколко килограма. Изследванията установили, че при тях се забавили и темповете на стареене на организма, като не били констатирани никакви странични ефекти от гладуването.

„Тази практика доведе до подобряване на дейността на сърдечносъдовата система. Установихме, че при участниците в изследването, които гладуваха, се понижи кръвното налягане, както и маркерите на възпаленията, а тези показатели са свързани с дълголетието. Ние наблюдавахме състоянието на костите, на имунната система и количеството на еритроцитите в кръвта. Не открихме каквито и да било странични ефекти“, споделиха авторите на проучването.

Въпреки това специалистите препоръчват желаещите да пробват интервално гладуване да се консултират с лекар.

Сподели във Facebook