Учени бият тревога, че смартфоните влияят негативно върху психиката на хората, защото през целия ден мозъкът им е подложен на „бомбардировка“ от най-различни съобщения и информации, пише в Business Insider. Опасността се крие във факта, че мозъкът свиква да се намира в състояние на перманентно напрежение и очакване.

Известно е, че 86% от американците например почти непрекъснато проверяват електронната си поща и влизат в социалните мрежи, а това провокира появата на стрес. В резултат префронталната кора на мозъка, отговаряща за когнитивните функции, престава да работи, както би трябвало. Това повишава риска от грешки в ежедневието.

Невролозите са установили, че мозъкът при 97,5% от хората е способен да се концентрира само върху една задача. Всяко съобщение по смартфона обаче принуждава мозъка да превключва. Паралелно с това се освобождава кортизол – хормона на стреса. Отделя се обаче и допамин – хормона на удоволствието. Тоест тялото се намира в стрес, но едновременно развива и определена зависимост заради допамина.

Специалистите подчертават, че смартфоните са необходимост, а не са зло. Но когато непрекъснато привличат вниманието на хората към себе си, се появява проблем.

Сподели във Facebook