Здраве

6 Април 2023

credoweb bg

200-годишна медицинска загадка бе решена с помощта на ДНК-анализ, съобщават учени от Университета Ерланген. Работат им хвърля светлина върху причините за смъртта на композитора Лудвиг ван Бетовен. С новите технологии те се заемат да изпълнят завещанието на световно известния музикант, който умира на 56 години, след като през живота си е страдал от сериозни проблеми със здравето, включително загуба на слуха, стомашно-чревни проблеми и чернодробно заболяване.

Бетовен оставя бележка, с която иска учените да изследват тялото му след смъртта с надеждата да открият причините за болестите му и резултатите да бъдат оповестени публично. Сега учените анализирали ДНК проби от кичури коса на композитора.

Бетовен вероятно е починал вследствие на сериозни чернодробни проблеми. Гените му го излагат на повишен риск от чернодробна цироза. Фрагменти от ДНК на хепатит B са открити в косата му, което предполага, че той е бил заразен с вируса в по-късна възраст. В добавка композиторът е приемал доста алкохол - пиел е по един литър червено вино на обяд. Инфекцията с хепатит плюс тежкото пиене на Бетовен могат да обяснят чернодробното му заболяване и в крайна сметка неговата смърт.

Учените не са успели да разгадаят причините за загубата на слуха, която започва като шум в ушите през 20-те му години. През 2007 г. учени съобщават, че вероятно отравяне с олово е ускорило смъртта му. Това изглежда правдоподобно, защото в онази епоха се ползват оловни съдове, а и някои препарати на лечителите са включвали олово. Сега обаче бе доказано, че кичурът коса, въз основа на който са направени заключенията, е принадлежал на друг човек.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook