Специалисти от университета в Алабама препоръчват да се храним по строг график. Те съветват последното ни хранене за деня да е в 14.00 часа, а първото в 08.00 часа. Целта е прозорецът без прием на храна да е по-голям, пише The Daily Mail. Според учените това позволява да се потисне апетитът и да се понижи нивото на грелина – хормона на глада.

За да стигнат до този извод, експертите провели експеримент с участието на 11 доброволци. Те спазвали два режима. Първата група се хранела три пъти за 12 часа в промеждутъка между 08.00 и 20.00 часа. Втората група разполагала само с шест часа на ден – три приема между 08.00 и 14.00 часа.

Двете групи употребявали еднакво количество и еднакви продукти. Експериментът продължил четири дена, след което учените сутрин и вечер анализирали обмяната на веществата на доброволците, апетита им, както и нивото на хормона на глада.

Оказало се, че организмът на хората, приемали храна за последен път на обяд, по-ефективно изгарял не само калориите, а и мастните натрупвания. При тях също така било чувствително понижено нивото на грелин, хормонът, който стимулира апетита.

Според учените този режим на хранене в по-голяма степен съответства на вътрешния часовник на организма.

Сподели във Facebook