Ниските температури и недостигът на слънчева светлина са причини за повишената употреба на алкохол, а оттам и за ръста на чернодробните заболявания. До този извод стегнаха учени от университета в Питсбърг, след като анализираха данните на Световната здравна организация и на Световната метеорологична асоциация, отнасящи се за 193 държави и 50 американски щата. Според експертите този факт е бил известен, но до момента е нямал научно обяснение.

Специалистите изследвали не само климатичните условия, а и религиозните забрани за употребата на алкохол в някои страни, както и действащото там законодателство. В резултат била установена връзката между количеството на употребения от населението алкохол и климата: в най-студените и най-малко слънчеви региони хората пият най-много. На тези територии са регистрирани и най-много случаи на цироза.

Авторите на изследването предполагат, че тази зависимост може да се обясни със загряващия ефект на алкохола, който разширява кръвоносните съдове. Освен това неблагоприятните метеорологични условия влияят и върху нивото на психичните разстройства и най-вече може да бъдат причина за появата на депресии, които от своя страна водят до вредния навик.

Според учените резултатите от техния анализ може да помогне за създаването на социални инициативи за понижаване на алкохолната зависимост в регионите с по-неблагоприятен климат.

Сподели във Facebook