Специалисти от университета „Лома Линда“ в Калифорния проведоха изследване, продължило 8 години, като проследиха начина на хранене на около 53 000 американки. Средната им възраст е била 57 години. В началото никоя от тях не е имала диагноза рак на гърдата, но в последствие заболяването било открито при 1000 жени.

Учените установили, че колкото повече краве мляко са консумирали участничките в изследването, толкова по-висок бил рискът от рак на гърдата. При жените, които пият от една четвърт до една трета чаша мляко на ден, опасността от рак била по-голяма с 30%, при тези, които пият чаша мляко на ден - с 50%, и две до три чаши на ден - със 70-80%. Сирената, киселото мляко и другите млечни продукти не са повлияли върху риска. Соевото мляко, както и другите заместители на кравето мляко, също нямали вина за появата на заболяването. Според учените причината за негативния ефект от употребата на краве мляко се крие в хормоналното въздействие.

Сподели във Facebook