Здраве

23 Декември 2017

Животът днес

Холандски специалисти проведоха изследване и откриха връзка между социалната изолация и развитието на диабет тип 2.

Докато захарният диабет 1 тип е автоимунно заболяване, което обикновено се появява в детска възраст, диабетът тип 2 води до понижаване на чувствителността на тъканите към действието на инсулина. Това заболяване се развива във всяка възраст, след което постепенно прогресира. И въпреки че на науката са известни някои генетични фактори, както и такива, свързани с начина на живот, повишаващи риска от появата на заболяването, точният механизъм за неговото развитие до момента остава неясен.

Холандски изследователи използвали съществуващата база данни на 2861 пациента с диабет тип 2, за да установят дали социалната изолация наистина е свързана със заболяването, както се е предполагало. Оказало се, че наличието на съвсем ограничен кръг от приятели е свързано с тази диагноза. Тази закономерност се констатирала и при жените, и при мъжете.

„Нашето изследване потвърждава тезата, че разрешаването на проблема със социалната изолация, може да помогне в предотвратяването на диабета тип 2, споделя водещият автор на проучването Стефани Бринкхюс.

Според учените хората, които са в рисковата група, трябва да разширят кръга си от познанства като профилактика срещу заболяването.

Сподели във Facebook