Здраве

8 Декември 2018

Животът днес

Недостигът на витамин D в организма на новородените повишава риска от появата на шизофрения след години. До този извод стигнаха учени от Дания и Австралия. Резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в Scientific Reports.

„При децата, които са се родили с недостиг на витамин D (съдържание под 20,4 nmol/l), рискът от развитие на шизофрения в бъдеще е по-висок с 44%“, заявиха учените.

Изследователите анализирали данните на 2602 души, жители на Дания, родени от 1981 г. до 2000 г. Половината от тях били болни от шизофрения, а другите – здрави. Учените взели предвид фактори като пол, възраст, дата на раждане, наличие на психични заболявания в семейството, възраст при поставянето на диагнозата шизофрения, възраст на майката и бащата при раждането на детето, теглото му, средата, в която живее. Оказало се, че именно дефицитът на витамин D при раждането е свързан с появата на шизофрения с напредването на възрастта. Учените констатирали, че нивото на неонаталния витамин D е важен биомаркер за възможния риск от психичното заболяване.

Специалистите напомнят, че недостигът на този витамин е свързан с дефицита на слънчева светлина, затова през пролетта и зимата се раждат най-много деца, при които опасността от появата на шизофрения в бъдеще е най-висока.

Сподели във Facebook