Употребата на алкохол по света е нараснала през последните години и в бъдеще ще продължава да расте, констатира международна група учени. Ръстът се наблюдава основно в азиатските страни, а в Европейския регион и в Русия хората са започнали да пият по-малко.

Сред възрастното население по света употребата на алкохол е нараснала от 5,9 литра етанол годишно на човек през 1990 г. до 6,5 литра през 2017 г. Това установиха учени от университета в Торонто и от Института по клинична психология и психотерапия в Дрезден. Според техните прогнози през 2030 г. употребата на спиртни напитки ще достигне 7,6 литра на човек. Резултатите от изследването са публикувани в престижното медицинско издание The Lancet.

За да направят своите изводи, учените са анализирали данните от 189 държави за периода 1990-2017 г. До 1990 г. алкохол е бил употребяван най-много в страни с високо ниво на доходите, а най-често към чашата са посягали европейците. С годините обаче ситуацията се е променила.

В повечето европейски страни от 2010 до 2017 г. употребата на алкохол се е понижила.

Водещи в тази тенденция е Русия и бившите страни от СССР – Украйна, Азербайджан, Беларус, Киргизия. Най-видими промени са настъпили в Азербайджан – там употребата на спиртни напитки се е понижила с 82% от 2000 г. до 2017 г. и сега е само 0,5 литра на човек годишно. По-малко пият и в Южна Америка. Например в Перу употребата на алкохол е спаднала с 24%.

В страните от югоизточна Азия и от западната част на Тихия океан обаче употребата на алкохол от 2010 г. до 2017 г. рязко се е повишила. Лидер е Виетнам с увеличение от 90% за този период  и 8,9 литра на човек годишно (преди процентът е бил 4,7). В Индия употребата на алкохол е скочила с 38% - от 4,3 до 5,9 литра.

В САЩ употребата на спиртни напитки също се е увеличила, но със скромните 6%.

„Употребата на алкохол расте и очевидно ще продължава да расте, независимо че хората знаят за последиците“, казва водещият автор на изследването Юрген Рем.

Въз основа на събраната информация учените прогнозират, че

през 2030 г. половината от възрастното население на планетата ще пие

(през 1990 г. процентът е бил 45), а въздържателите ще бъдат 40% (през 1990 г. те са били 46%).

Ръстът в употребата на алкохол ще се дължи не на увеличен брой на пиещите хора, а на нараснал обем на приемания алкохол. Освен това ще се намали разликата в употребата на спиртни напитки между мъжете и жените, защото дамите ще получават повече пари.

„Употребата на алкохол е водещ рисков фактор за появата на много заболявания“, предупреждават изследователите. Затова страните трябва да предприемат незабавни мерки, за да опазят здравето на населението. Като добър пример те споменават Русия, където употребата на алкохол беше намалена благодарение на данъчната политика, забраната на рекламите за алкохол и намаляване на неговата достъпност.

Сподели във Facebook