Здраве

29 Декември 2018

Животът днес

Редовната употреба на продукти, съдържащи омега 3 мастни киселини, намалява нивото на холестерола, повишава ефективността на антидепресантите и понижава риска от преждевременна смърт от редица болести. До този извод стигнаха китайски учени, които проведоха изследване. Резултатите са публикувани в Journal of Internal Medicine. Специалистите са анализирали данните та 420 хиляди души, събирани в продължение на 16 години.
„Мъжете, които употребяват повече риба, умират средно с 10% по-рядко от сърдечносъдови заболявания и с 37% по-рядко от проблеми с черния дроб. При жените този начин на хранене намалява риска от смърт вследствие на болестта на Алцхаймер с 38%“, съобщават авторите на изследването.
Рибата според учените е идеален естествен източник на омега 3 мастни киселини. През март тази година американски специалисти публикуваха резултати от изследване, което доказва, че редовната употреба на мазни видове риба подобрява състоянието на сърдечносъдовата система и понижава риска от появата на множествена склероза с цели 45%.

Други източници на омега 3 са лененото масло, авокадото, различните ядки, спанакът, морските водорасли.

Сподели във Facebook