Умората преследва съвременния човек

Всеки лекар среща в практиката си пациенти, оплакващи се от изтощение, липса на енергия и сили за изпълнение на всекидневните задължения. 

В повечето случаи тези симптоми трудно се свързват с определена диагноза. Колко често умората може да е признак на заболяване?

В продължение на две години холандският лекар д-р Хенк де Вриз и неговият екип наблюдавали 571 пациенти с оплаквания от умора, лошо самочувствие и кондиция, недостиг на сили.

От постоянно чувство на умора се оплаквали 10% от хората, посетили своя личен лекар. При почти половината от тях било диагностицирано повече от едно заболяване, което би могло да се свърже с тези оплаквания.

Най-често ставало дума за проблеми с опорно-двигателния апарат, инфекциозни и психични болести. Учените установили, че с хроничната умора се свързват още безсънието и храносмилателните смущения. Нерядко корените на хроничната умора се откриват в различни  проблеми от социално-психологическо естество

В публикация в изданието на Канадската медицинска асоциация д-р Вриз подчертава, че при половината от пациентите не са открити заболявания, които биха обяснили постоянното чувство за умора.

Холандските лекари далеч не са първите, които акцентират върху сериозното разпространение на хроничната умора в съвременния свят. Във Великобритания например всеки 12-и пациент отива при личния си лекар с признаци на постоянна умора, а в САЩ от този синдром се оплаква един от всеки шестима пациенти.

Според лекарите увеличаващият се брой на хората със синдром на хроничната умора е пряко следствие от средата, в която живее днешният човек – икономическата криза, страхът от безработица, напрежението в семейните и колегиалните контакти.

Каквато и да е конкретната причина, често тя не е единствена и затова е трудно да бъде открита, специалистите препоръчват да се спазват няколко прости правила, които ще ни помогнат умората да не вгорчи всекидневието ни.

1. Наспивайте се!
Към това старо правило няма какво да се добави. Помнете, че през почивните дни не можете да компенсирате недостатъчния сън през седмицата. А без пълноценен отдих всяка борба с умората е обречена.

2. Движете се!
Умереното физическо натоварване все още на никого не е навредило. 15 минути упражнения сутрин ще ви заредят с енергия и бодрост за целия ден.

3. Не пропускайте закуската!
Сигурно нееднократно сте чували поговорката: „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята подари”. Старата мъдрост иска да ни подскаже, че първо трябва да се погрижим за организма си, а после да се захванем с работата.

4. Намалете калориите!
Този съвет няма нищо общо с призивите за гладуване. Просто имайте предвид, че за преработването на храната вашият организъм изразходва енергия и когато хапвате повечко, тя няма да ви стига за останалите всекидневни дела. Припомнете си добрия стар съвет – ставайте от масата, когато ви се струва, че можете да изядете още нещо.

5. Не забравяйте специалните препарати!
При правилен подбор на специални препарати и хранителни добавки физическата и психическата умора могат много по-лесно да бъдат преодолени.

6. Проверете щитовидната си жлеза!
Проблемите с щитовидната жлеза може да се окажат причина за продължително отсъствие на бодрост, затова отделете време за посещение при ендокринолог.

7. Повече слънце и общуване!
Разхождайте се колкото може повече на чист въздух и слънце, занимавайте се с любими дейности. Всичко това ще помогне да се снижи нивото на кортизона и адреналина, които са необходими, когато се налага да се преодоляват екстремни ситуации. Но повишеното ниво на тези хормони може да предизвика стрес и умора.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124