Здраве

25 Ноември 2016

1361

Животът днес

Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за здравето на европейците днес. В ЕС годишно се докладват над 25 000 смъртни случая вследствие на инфекции, причинени от резистентни микроорганизми. По данни на The Review on Antimicrobial Resistance UK e възможно през 2050 г. броят на жертвите вследствие на инфекции с резистентни микроби да достигне 10 милиона човека годишно – повече, отколкото са сега жертвите на рака всяка година.

Резистентността на микроорганизмите към антибиотици е световна заплаха и за здравето, и за продоволствената сигурност, за цялостното развитие на човечеството, потвърждава рисковете СЗО. Експертите и специализираните институции са категорични: човечеството трябва спешно да промени начина, по който се предписват и използват антибиотици. За това се произнесе и ООН.

На пресконференция в рамките на Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици и на Европейския ден на антибиотиците - 18 ноември, Националният център по заразни и паразитни болести бе домакин и организатор на среща с медиите, на която бе коментирана темата за антибиотичната резистентност и единната световна политика, необходимите действия на всяка отделна държава за овладяване на заплахите, за намаляване на последиците от широкоразпространените погрешни модели на антибиотичните терапии.

На срещата бе представена образователна брошура, предназначена да подпомогне работата на общопрактикуващите лекари и педиатри. Сборникът представя съвременни принципи на лечение на честите инфекции в амбулаторни условия, базирани на актуални данни за локалната антибиотична резистентност и консумация в България. Демонстрирани бяха и някои бързи тестове, които могат да се извършват и да дадат резултат в рамките на минути в кабинета на лекуващия лекар и имат потенциала да намалят значително ненужното изписване на антибиотици чрез подпомагане на диагнозата.

Сподели във Facebook