В медицината е най-важно да си добър към хората

С проф. Камен Плочев, ръководител на Клиниката по инфекциозни заболявания към ВМА, разговаря Галина Спасова

- Проф. Плочев, последната ви монография, посветена на биотероризма, получи суперлативи от най-авторитетните ни експерти по сигурността. Защо е толкова актуална темата?

- Класирам биологичното оръжие на първо място сред оръжията за масово поразяване. От съществуващите няколко милиарда вида микроорганизми – бактерии, вируси, гъби и т.н. - около 3% са болестотворни за човека. Ако станат 3,0001%, Земята ще загине, защото природата не понася нарушаване на биологичните баланси. Благодарение на откритата ваксина обявихме, че сме ликвидирали вариолата (тя е и най-опасното бактериологично оръжие), останала е само при маймуните. Това беше през 1980 г. Но през 2011 г.  имаше 30 случая на вариола в САЩ – т.е. тя се завърна в човешката популация. И ако тръгне по естествен или по изкуствен път, става страшно, защото вече не сме имунизирани. И най-прост пример ще дам – ако самоубиец камикадзе бъде заразен с вируса и качен на един голям самолет, всички ще са заразени, защото вътре въздухът циркулира. А след седмица ще бъдат заразени вече няколко хиляди души. Това не е фантастика. Така умишлено бе вкарана вариола в Москва преди 30 години, описал съм го в книгата си.

- По какво работите сега?
- В момента се очертава нов проблем, който смятам да разработвам в близките години – за глобализацията и инфекциите. Те се промениха много в днешния свят на изключително бързи транспортни връзки, активно движение на хора и стоки, в условията на глобални климатични промени. Всичко това води и до нова патология. Ще дам отново пример - откакто избухна войната в Сирия, се появи още една нова болест - близкоизточният респираторен синдром. Той се причинява от коронавирус и протича доста тежко. Всяка година във връзка с икономически, политически и други събития се появяват нови заболявания или възкръсват стари, които вече сме забравили. Например полиомиелитът в момента е изключителен проблем, защото в Сирия 21 деца са с полиомиелит, появиха се вируси и в Израел, в Йордания... В Пакистан има случаи. Съществува опасност полиомиелитът да плъзне отново. Войните и природните бедствия са две основни предпоставки за инфекциозните болести. Третата е бедността. Инфекциозните болести са болести на бедните хора. Богатите хора, общо взето, по-добре съумяват да се опазят. Ядат по-качествена храна, жилищата им са по-добре климатизирани, не спят по петима в една стая...

- Но пък пътешестват много.
- И така се създават предпоставки да пренасят и да се разболяват от болести, от които досега не са боледували. Например - макар че са отседнали в петзвезден хотел, пият чиста вода, ядат чиста храна, но пак получават диария.

- Заради различните от нашите микроорганизми ли?
- И заради вида на кухнята. Примерно храната се вари повече в България, по-малко в Малайзия, но ние я дъвчем по един и същи начин. И стомашно-чревният тракт е раздразнен, реагира. Да не говорим за бактериите.

- Информирани ли са достатъчно хората, които предприемат пътувания?
- Не, затова смятам да работя по тази тема и да опиша в книга болестите, които могат да ни сполетят в различни точки на света и как евентуално да се предпазим от тях. Но не ни питат, а знаете, че цели тумби наши съграждани започват да пътуват навсякъде по света. Те не са тръгнали още към Китай, но и натам ще тръгнат. Примерно големи групи отиват с рейсове на работа в Италия, но не знаят, че преди три години там имаше холера, след това една друга треска... Не знаят, че в Гърция има западнонилски енцефалит, а комарите са точно там, където са портокаловите градини.

- Какъв е чуждият опит за информирането на гражданите преди пътуване?
- Личният лекар е задължен да прави това и на Запад никой не тръгва да пътува някъде, ако не е информиран. Защото примерно продължителен полет със самолет може да предизвика тромбоза при хора над 40 години. Трябва да се пият лекарства, има си цяла схема, за да се предотврати развитието на тромбоза. Личният лекар ще посъветва за храната, каква вода да се пие. Дори е длъжен да насочи своя пациент къде да търси помощ, ако нещо му се случи. Защото екзотичните дестинации са привлекателни, но здравето е важно. Затова им плащат пари на личните лекари - да менажират здравето на пациентите си.

- Но е твърде далеч от реалността тук.
- Защото в нашата система е грешно заложено. В системата има всичко друго, само едно липсва – остойностяване на медицинския труд. И това е политическо решение, защото всичко е за пари. Ако нещата бъдат направени както трябва, в България след пет години ще има средна класа, която е неуправляема. А политиците не са дошли да ни управляват, а са дошли да ни крадат. Системата е така заложена и тези, които я залагат, вероятно са много умни, че да стоят на входа и на изхода, а в средата да няма нищо.

- По качество на здравеопазването сме на 31-во място сред 35 европейски страни. Има ли поне намек за положителна промяна?
- Категорично не. Битката е да се запази същата система, да не се срине, но не и да се поправи. В момента важното е лодката да не потъне, но в никакъв случай не е лодката да се превърне в параход. Защо не искат да има лекарска камара, нито втора здравна каса? Защото ще се премахне монополното влияние.

- Ако не бяхте лекар, какъв бихте искали да сте?
- Музикант, разбира се. Вродено ми е, имам слух и свиря на китара от ученик. След това продължих и вкъщи, слава богу се събрахме все музиканти. Зет ми е професионален музикант, внукът ми свири много хубаво и си имаме домашен оркестър. Свирим си „Бийтълс“, Ерик Клептън, Карлос Сантана, Елтън Джон... Аз имам професионална категория диджей, работил съм като дисководещ 13 години, така си изкарвах прехраната като студент. Направих дискотека в Медицинската академия, една от първите три в България, открити бяха през 1972 година.

- А за рапа какво мислите?
- Внукът ми е рападжия. Аз само държа ритъма, не мога да пея рап. Иначе много добро ми е отношението. Че какво му е на рапа? Няма лоша музика. Има лошо ухо, което не може да чуе хубавото в музиката. Защото музиката е ухо и душа.

- Помага ли ви в работата?
- Музиката те прави по-добър при всички положения, защото се докосваш до едни струни в душата, които изваждат на преден план положителната емоция, а в медицината е най-важно да си добър към хората, да обичаш пациентите си.

- Друго хоби имате ли?
- Да, събирам хубави вина. Моят приятел художникът Кольо Гецов ме научи как да оценявам виното. А най-интересното е, че другият човек, който ми е критерий за оценка на виното, е жена ми. Тя няма никакво понятие от дегустация, обаче като пийне едно вино, казва: това вино е хубаво, това е лошо, това вино има тяло, това няма тяло, това е младо, това е старо. В къщата си имам много голямо мазе, пълно с рафтове вино. Всяка седмица се въртят бутилките - защото аз събирам бутилки, които не са химически стабилизирани и остава една утайчица, която е благородна утайка.

- Да спазим обичая - с въпрос за надеждите в началото на новата година...
- Въпреки всичко аз съм оптимист за България. Има много свестни млади хора, контактувам с тях постоянно. И мисля, че ще се получи, както е станало след Освобождението – една вълна отива, учи на Запад и се връща да строи нова България. Познавам такива млади хора, мотивирани са. И малко на шега, като ги питам защо се връщат, казват – „Професоре, там няма купон. Тук е животът, в България. Или както е във вица – „ Всички искат в рая, но купонът е в ада“.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 83