В плевенския ХАЙФУ център стопиха 22-сантиметрова миома

В световен мащаб това е най-голямата миома, премахвана чрез новата технология
Специалистите от ХАЙФУ център „Св. Марина” в Плевен премахнаха огромен 22-сантиметров миомен възел с помощта на модерната органосъхраняваща и напълно неинвазивна терапия HIFU (Високоинтензивен фокусиран ултразвук). Лечението с високоинтензивен фокусиран ултразвук е технология, известна като „хирургията без скалпел”.

Терапията е органосъхраняваща, без конвенционална хирургична интервенция - без разрези, без кръвозагуба, с минимален риск от инфекции и липса на оперативен стрес. Използва се за „безоперативно” лечение на миома на матката, фиброаденом на млечната жлеза и др. доброкачествени, както и някои злокачествени новообразувания в човешкото тяло. Тя се прилага вече година и половина в плевенската АГ болница „Св. Марина”.

Третирането на миомни възли с HIFU е особено подходящо за жени, които не са завършили репродуктивните си функции, защото запазва възможността за създаване на поколение. Такъв е случаят на 37-годишна пациентка с огромната 22-сантиметрова миома, за чието премахване тя се обръща за помощ към специалистите от Хайфу центъра в Плевен. Там решават, че ще могат да спасят матката на пациентката чрез HIFU аблация, което не би било възможно с популярните досега клинични методики.

Процедурата, продължила пет часа, е понесена добре от пациентката. Манипулацията е протекла без усложнения. Жената е изписана още на следващия ден в добро общо състояние.
Още за приложението на модерната технология ще намерите в профила на ХАЙФУ център „Св.Марина” в credoweb.bg.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 110