Здраве

14 Ноември 2016

2057

Животът днес

"Подкрепям кампанията „Открито за диабета“, отново и отново призовавам всеки българин да бъде отговорен за своето здраве, а възпитанието на правилните навици да започва още в детска възраст. Една от основните причини за появата на диабет тип 2 е наднорменото тегло и затова аз не спирам да разговарям с децата по тази важна тема, съветвам ги да се хранят балансирано и да спортуват ежедневно“, каза Ивет Лалова, осмата най-бърза жена на 200 м в света, която втора година е лице на мащабната инициатива у нас за предпазване и борба с диабета. Дни преди Световния ден за борба с диабета тя организира символичен спринт срещу болестта с участието на деца от 119 СОУ – София.

Ивет Лалова отново е с българските деца в Световния ден за борба за диабета и ги призовава: спортувайте ежедневно и не допускайте наднормено тегло (ВИДЕО)

Неизменната цел на инициативите антидиабет е превенцията, както и ранна диагностика и контрол на заболяването. За пета година у нас кампанията „Открито за диабета“ се организира от фармацевтичната компания Sanofi България заедно с Българската асоциация диабет, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и асоциация „Диабет Тип 2“.

Образовайки хората, ние им помагаме да се предпазят, да предотвратят усложненията от заболяването. Именно на тази цел е подчинено и мотото на тазгодишната ни кампания „Поеми контрол над диабета“. Контролът значи и превенция, и правилно лечение на болестта", коментира, свързано със събитието г-н Йерун Вайтес, управител на Sanofi България.

Пациентите с диабет тип 1 са задължително на инсулинова терапия, но това не означава, че те са различни или с ограничени възможности. При правилно управление на забаляването те работят, спортуват и се наслаждават на живота си, както всички останали хора, те са като всички нас", подчерта отново Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

Академия ДИАБЕТ

Кампанията „Открито за диабета“  и тази година подсеща българите да не пропускат ежегодно да правят профилактични прегледи, да не забравят колко е важен здравословният начин на живот, който категорично намалява риска от поява на диабет. Ранната диагностика на заболяването и контролът над него, обръщат внимание още специалистите, предпазват от усложненията и от честата при това заболяване тежка инвалидизиция.

Захарният диабет е една от най-масовите социално значими болести.         По данни на Международната диабетна федерация (IDF) той засяга  над  415 млн. души, всеки 11-ти на планетата е болен, но половината от тях са недиагностицирани. В България по данни на  федерацията броят на диабетноболните на възраст между 20 и 79 години е над 450 000,  най-малко още 150 000 имат диабет, но не знаят за това.. 

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на                14 ноември по решение на Международната диабетна Федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от това заболяване. 

Сподели във Facebook