Специалисти в Световната здравна организация (СЗО) сигнализираха, че при много пациенти с COVID-19 са констатирани дългосрочни   последици от заболяването, които засягат важни системи в организма, заяви генералният директор Тедрос Гебрейесус. По думите му става въпрос за умора, кашлица, затруднено дишане, както и възпаления и поражения на основни органи, включително белите дробове и сърцето.

Гебрейесус отбеляза, че оздравяването след коронавирус може да бъде бавно и да отнеме седмици и месеци. Последиците се появяват при всички, независимо от възрастта и дали са се лекували в болница или вкъщи.

Точният брой на пациентите с последици от COVID-19 все още не е определен, но генералният директор на СЗО съобщи, че организацията смята да проведе допълнителни изследвания, за да бъдат разработени най-добрите стандарти за лечение, които биха ускорили оздравяването и биха предотвратили усложненията.

Гебрейесус каза още, че СЗО продължава работата по изясняване на произхода на коронавируса, за да бъдат предотвратени бъдещи пандемии.

Сподели във Facebook